10 imena za dječake i djevojčice inspirirana ljetom i morem!

Ilustracija
Ilustracija

Tražite li ime za svoju djevojčicu i dječaka, možda vas nadahne naša lista imena inspiriranih ljetom i morem.

1. Jadran(ka)
Odmah je jasno zbog čega ovo retro ime asocira na ljeto – nastalo je od imena najljepšeg mora na svijetu, Jadranskog mora.

2. Mare
Varijanta imena Marija koje je pak latinska forma hebrejskog imena Mirjam. Po starijim tumačenjima ime Mirjam nastalo je od hebrejskog ‘mir’ (gorko) i ‘jam’ (more) pa bi značenje bilo ‘gorčina mora’. Još jedna poveznica imena Mare s ljetom je ta da na talijanskom mare znači ‘more’.

3. Sunčana/Sunčica
Vedro i lijepo ime čije porijeklo također nije teško pogoditi. Inspirirano je nebeskim tijelom Suncem koje u ljetnim mjesecima sije najjače.

4. Leo(na)
Velik broj djece koja se rodi tijekom ljeta, rodi se u horoskopskom znaku lava. Na taj se način lako može povezati njihov datum rođenja i ime koje označava hrabrost i snagu.

5. Višnja
Sočne i slatke višnje prvi su okus ljeta, a ime Višnja inspirirano je ovom finom voćkom čije ime simbolizira i rumenilo.

6. Kira
Ime egipatsko/perzijskog porijekla koje znači ‘sunce’. U nekim jezicima značenje imena je ‘tron’ što mu daje kraljevski i moćni prizvuk.

7. Kai
Na havajskom i indijanskom Navaho jeziku značenje ovog imena povezano je s ljetom. Na Navaho jeziku znači ‘vrba’, a na havajskom ‘more’.

8. Val 
Muško ime nastalo od riječi ‘valens’ što znači ‘jak, zdrav’. Drugi oblici imena su Valentin, Valentina, Valentino. No, Val asocira i na pojavu na moru – val.

9. Elio
Latinska inačica imena Helios, grčkog boga Sunca. Helios je prikazivan kao lijep mladić okrunjen sjajnom sunčevom aureolom, a često i kako vozi svoju kočiju koju vuku krilati konji te krstari nebom.

10. Julijana
Značenje ovog imena koje asocira na neka prošla vremena je ‘mladolik, paperjast’. No može se tumačiti i kao ime nastalo od sedmog mjeseca u godini, juli, kada je ljeto u punoj snazi.

Ostavi komentar