2.2 C
Čakovec
Subota, 25 studenoga, 2023

Dražen Srpak posjetio muzej rudarstva u Velenju

Grad Mursko Središće poznat je kao grad rudara, a ovaj težak posao na kojem su podignute čitave generacije posljednjih se godina brendira i pretvara u turistički proizvod.

Interpretacija industrijske baštine aktualizirala se posljednjih godina, prvo kupnjom starog separatora ugljena, a nakon toga i uspješnim apliciranjem na prekogranični program INTERREG HU – HR.

Tako se kroz projekt Energy tour Spomen dom rudarstva pretvara u atraktivni interpretacijski centar Spomen dom rudarstva – Cimper. Bit će bogato opremljen multimedijalnom opremom, a brojni su zahvati učinjeni i na statici, interijeru, kao i na okolišu, koji će biti pretvoren u maleni parkić te time biti još bolje mjesto za posjetitelje.

I to je tek početak jer već postoje brojni planovi za nastavak interpretacije života rudara i industrijske baštine i sasvim će se sigurno nastaviti razvijati sljedećih godina.

Posjet Velenju

Upravo u tu svrhu, gradonačelnik Dražen Srpak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan, viša savjetnica za EU projekte Mateja Novak i ravnatelj Centra za kulturu Rudar Zoran Turk, posjetili su Muzej premogovništva Slovenije u Velenju.

Velenje baštini gotovo 150 godina rudarske tradicije, rudnici su još uvijek aktivni i iskapaju preko 3 milijune tona ugljena godišnje, sve u svrhu termoelektrane koja strujom snabdijeva i do 50% stanovništva Slovenije. Jasno je, riječ je o industrijskom gigantu koji je dio starih rudnika pretvorio u muzej i posjetitelju nudi i autentični doživljaj pod zemljom.

Muzej radi od godine 1999. i posjeduje bogato iskustvo upravljanja i stalnog usavršavanja. Gradonačelnika je sa suradnicima dočekala voditeljica muzeja Tadeja Jegrišnik i kustos – rudar koji je zadužen za vođenje skupina.

Domaćini su goste iz Murskog Središća proveli uz stručno vodstvo kroz postav koji je impresivan, s autentičnim i wow efektima, a održan je i sastanak na kojem su postavljeni temelji buduće suradnje, kako na polju razmjene iskustava u interpretaciji industrijske, posebno rudarske baštine, tako i oko ustupanja djela građe na trajno čuvanje. Gradonačelnik je čak i prošao postupak novačenja za rudare Velenja koji se zove „skok črez kožo”.

Izvor: grad Mursko Središće

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE