Dr. sc. Mario Šercer ravnatelj Metalske jezge predstavio prednosti aditivne tehnologije koja na velika vrata uzlazi i u metalsku industriju

dr. sc.Mario Šercer Metalska jezgra
Dr. sc.Mario Šercer Metalska jezgra, ravantelj Metalske jezgre.

Međimurje je dovršenjem Metalske jezgre dobilo sjajnu priliku za podizanje tehnološke razine u gospodarstvu kroz istraživačke i suradničke odnose s novim tehnologijama kojima raspolaže Metalska jezgra. O čemu se radi pojasnio nam je s dr. sc. Mario Šercer, ravnatelj Razvojno edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec. Radi se o novim tehnologijama koje odskaču od onih kojima u svojim pogonima raspolaže većina naše metalske industrije: kao što su npr. klasične obrade odvajanjem čestica ili deformiranjem. U Metalskoj jezgri naši poduzetnici se mogu upoznati s prednostima aditivne tehnologije koja na velika vrata uzlazi i u metalsku industriju. Za one koji ne znaju, aditivna proizvodnja predstavlja tehnologiju izrade nanošenjem čestica gradivog materijala u tankim slojevima debljine od nekoliko stotinki milimetra pa do pola milimetra. Kao gradivi materijal za ispis proizvoda često se koriste plastika, fotosenzitivna smola ili metalni prah. Proizvodni proces započinje konstruiranjem trodimenzionalnog modela računalnim CAD programima za modeliranje, ili digitaliziranjem prostornoga oblika već postojećega objekta trodimenzionalnim skenerima (3D). Zatim se model pretvara u niz horizontalnih poprečnih presjeka (slojeva) koji 3D pisači grade sloj po sloj sve do konačnog proizvoda. Tim se postupcima jednako uspješno mogu izraditi prototipovi, kalupi i alati velike preciznosti te funkcionalni dijelovi spremni za upotrebu. No brzina izradbe, izbor materijala i dimenzije modela zasad su ograničeni. Metalska jezgra (uz ostalu sofisticiranu opremu) raspolaže s dva 3D printera. Jedan za ispis 3D plastike uz popratnu opremu, vrijedan 3, 3 milijuna kuna, a drugi je sustav ispisa 3D metala s popratnom opremom vrijedan 5,1 milijun kuna. Trodimenzionalne printere s kakvima raspolaže Metalska jezgra moguće je pronaći i na institutima u Njemačkoj i Švicarskoj, ali i u tehnološki jače opremljenim firmama u razvijenim zemljama.

Koje firme su već prepoznale mogućnost suradnje s Metalskom jezgrom i što ona znači za budućnost Međimurja pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 12. veljače.

 

Šercer

Ostavi komentar