Dostojanstveno pohodimo posljednja počivališta najmilijih

svi sveti
Lampaši i uređeni grobovi

Pred nama su Svi sveti i Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih. Vrijeme je to kada tradicionalno pohodimo posljednja počivališta naših najmilijih koji više nisu s nama.

Nose se aranžmani, tegle s raznim krizantemama, pale se lampaši, sastaje se rodbina….

Groblja će biti krcata, čovjek na čovjeku, lampaši će svijetliti kao u Betlehemu a cvijeća će biti više nego u svim međimurskim cvjećarama.

No, pitanje koje se logično postavlja, je li to sve potrebno, iskazuje li se ljubav spram pokojnika veličinom i skupoćom aranžmana i količinom svijeća te okupljenom rodbinom oko groba.

Naime, ima ljudi koji obilaze redovito grobove bilo na dnevnoj bazi, tjedno ili kako već osjećaju potrebu i tek tada se vidi pravo stanje stvari. Nerijetko su sami na groblju ili tek još pokoja osoba s cvijetkom u ruci te jednim lampašom.

Stoga, zašto bi svi trebali onda baš na Sve svete trošiti ogromne novce na cvijeće koje će propasti za par dana. Zbog susjeda, rodbine, zlih jezika a kod nas, morate priznati ima ih poprilično. Ne daj Bože da niste kupili dostojni aranžman, jer ipak je pokojnik to zaslužio.

A redovite posjete pri tom se ne spominju jer upravo takvih “dobrohotnih duša” tada nema ni na vidiku. Stoga, bolje redovni posjet grobu pa makar na par minuta, bez pompe nego jednom godišnje uz “impresivnu prezentaciju”.

Ostavi komentar