Domaćin naše ovotjedne „Međimurske kuharice” je kavana „Stari krov” iz Donjeg Kraljevca. Ovog puta riječ je o čurkama (crnim, bijele), kiselom zelju i restanom krumpiru. Recept za pripremu jela daje Franjo Poznić. Krenimo kuhati!
Krvavice (iliti čurke kako bi se po „domači” reklo)” staviti u lim za pečenje koji smo namazali s malo svinjske masti. Dodamo malo vode i pečemo ih na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Prema potrebi ih okrenemo.
U tavi na malo ulja prodinstamo luk koji smo prethodno nasjeckali. Dodamo sitno sjeckani špek (slaninu) i promiješamo. Dodamo začine (malo crvene paprike, papar) te kiselo zelje i sve zajedno lagano dinstamo dok kupus ne omekša. Krumpir očistimo i skuhamo te ga narežemo na ploške.
U tavi dinstamo luk, dodamo krumpir i začine (sol, papar) te pečemo dok sve ne poprimi zlatno žućkastu boju. Na tanjuru servirati krvavice, kiselo zelje i restani krumpir.
Dobar tek!
Sastojci:
– krvavice (crne i bijele)
– krumpir
– kiselo zelje
– svinjska mast
– ulje
– sol, papar
– luk
– špek (slanina)