DONJI VIDOVEC: Godina uspona i padova te velike tragedije

josip matulin3
Rijeka Drava naš je adut koji je nedovoljno iskorišten

Dan općine, obično je prilika da se podvuče crta ispod minulog jednogodišnjeg razdoblja, pobroji ostvareno, opravda nerealizirano te najave planove za iduće razdoblje. Upravo s tim pitanjima, našli smo se s načelnikom Donjeg Vidovca, Josipom Matulinom budući da općina ovaj vikend obilježava svoj Dan.

*Već na samom početku, načelnik se osvrnuo na tragični događaj u Zlatarskom domu koji je definitivno obilježio ovu godinu.

– Godina je bila vrlo interesantna, nadasve zahtjevna, s tragedijom i sa svim onim što je ona prouzročila, tako da smo imali svega i svačega, ajmo reći, situacije kao i u normalnom životu. Znači od uspona do padova i velike tragedije.

Što se pak tiče rada same općinske vlasti, kaže da iako uvijek može biti bolje, zadovoljni su postignutim s obzirom na okolnosti, situacijom koju im nalaže okolina, kapacitetima kojima raspolažu, situacijama s kojima se bore i nedostatkom kojekakvog kadra. Shodno tome, neke se stvari i nisu mogli realizirati. Prije svega, pojedini zahvati u građevinskom sektoru ili pak u uređenje naselja kako bi htjeli jer 7-8 mjeseci ne mogu naći komunalnog radnika. Može se nešto po tom pitanju uraditi preko javnih radova, no to nije to.

*Što možete izdvojiti kao važno što je odrađeno tijekom proteklih 12 mjeseci?

– Naši zacrtani projekti, više-manje su se ostvarili svi manji, tzv. tekući. Prije svega tu je rekonstrukcija javne rasvjete, socijalni projekti kao što su “Zaželi” i “Evo me” gdje je jedna naša sugrađanka već zaposlena a i druga je u tom postupku. S još pet međimurskih vrtića i naš vrtić Klinčec sudjeluje u programu Za obitelj preko kojeg smo dobili još jednu tetu, spremačicu i kuharicu na pol radnog vremena i što je još važnije vrtiću je produženo radno vrijeme a dobio je i nove, dodatne programe.

*Nažalost sredinom ožujka dogodila se i tragedija na važnom projektu koji je trebao biti turistički biser ovog dijela Međimurja?

– 18. 3. 2019. godine, datum je koji će se posebno pamtiti u Donjem Vidovcu po velikoj tragediji. Datum je to koji je odnio život našeg sumještanina. Također, bacio je najvažniji turistički projekt na početak.

Tu smo izrealizirali 1,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja smo dobili od ministarstva turizma. Kako se investicije kreće oko 2,4 milijuna uložili smo i dio naših sredstava. Dio tog projekta je stao, ali samo trenutno. To ne znači da ne ide dalje jer je sa svim partnerima dogovoreno da se ide u gradnju novog objekta a dobili smo obećanje ministarstva turizma da će se i ono uključiti. Shodno tome, pripremamo dokumentaciju za kandidaturu na raspisani natječaj. Ono što nas je bacilo s tračnica je samo otvorenje Intrepretacijskog centra koje je trebalo biti ove godine jer se tragedija dogodila u njegovoj samoj završnoj fazi. Sada pak smo opet na početku.

Sama zgrada, po nalogu suda nije sigurna već se mora srušiti i već je gotov projekt i troškovnik i ovih dana ti trebao ići poziv za raspisivanje natječaja za izvođača radova na rušenju i zbrinjavanju.

*Turizam vezan uz Dravu ipak ostaje vaš adut bez obzira na trenutačni zastoj. Što bi trebalo učiniti da on bude na kvalitetnijoj razini?

– Rijeka Drava je priča za sebe. Volimo je i sentimentalno smo svi vezani uz nju jer smo praktički na njoj i odrasli. Potencijal i ljepotu prirode prepoznao je dio struke i šire zajednice. Nažalost njen potencijal i dalje nije dovoljno iskorišten i to zahvaljujući nekim ljudima koji nemaju sluha i ne dopuštaju nam da se još više bavimo njome. Prijeći nas i prostorni plan Međimurske županije jer su nam povukli graničnu crtu na umjetni kanal HE Dubrava i postavljaju nam uvjete kao da se maltene radi o nacionalnom parku. Opravdanost izlaska na Dravu je broj šetača i rekreativaca na dnevnoj bazi a imamo i moto-nautički klub sa stotinjak članova svih dobnih skupina. Nama se sada praktički brani pristup Dravi, naročito njenom starom toku uz obrazloženje da će taj dio ljudi devastirati. A znamo i sami da je devastirana izgradnjom hidrocentrala. Moj prijedlog je da se svakoj općini omogući korištenje pojasa od 100-200 metara uz stari tok rijeke gdje se onda može postaviti i neka infrastruktura poput prilaznog puta, šudernog parkirališta, biciklističke staze, tereni za sport. Naravno, ne mislim tu na nikakvu betonizaciju.

*Osim ovog tragičnog događaja, ima li još nešto sa čime niste niste zadovoljni?

– Najprije ću reći da se Općina može pohvaliti s povećanjem prirodnog prirasta i to unatrag 2-3 godine kada se umjesto 8-9 rodilo 12-13 beba. Zanimljivost je i to da su se lani rodile bebe sve istog spola i to mali dečkići. U sklopu dana Općine, sada će po prvi puta dodjeljivati i tzv. pomoć za novorođenčad po tisuću kuna.

Stoga boli činjenica da lani nismo uspjeli izrealizirati projekt dječjeg vrtića jer nismo prošli na natječaju. Neću sad ja prozivati bilo koga od nas tko je ili nije odgovoran jer je po saznanjima projekt kvalitetan, no došlo je do propusta pri kandidiranju, prijavljen je na krivu mjeru. Naime, bio je kandidiran za javne i društvene namjene, a u istu ne ulaze dječji vrtići. Tu je možda malo struka podbacila koja nas nije savjetovala, a radili su za nas. Međutim, imamo garancije da ga možemo ponovno kandidirati, čim se pojavi prva prilika.

Brojke nam govore da je novi vrtić sa jaslicama nasušna potreba jer imamo 26 djece u područnom odjelu u D. Vidovcu, jedno dijete i jedan jasličar zbrinuti su u D. Dubravi. Međutim, čak 20 mališana je na čekanju za smještaj. Također kad se izmjesti vrtić iz prostorija škole, osloboditi će se prostor za uspostavu jednosmjenske nastave.

*Turizam je bio vaš prioritet, ali što se zapravo događa s gospodarskom zonom koju imate kao općina?

– Opet se pojavio interes. Radi se o jednoj skupini investitora iz Beča, proizvođačima opreme za bioplinska postrojenja. Trenutno traže sve podatke o našoj gospodarskoj zoni te raspoloživim potencijalima unutar 15-20 kilometara što je prihvatljiva udaljenost za prijevoz zelene mase i mulja s pročistača kao bazne sirovine za proizvodnju biometana. Biometan je naime puno kaloričniji od zemnog plina i upumpavali bi ga u obližnji magistralni vod. Grupacija je tu očito našla svoj interes na osnovu prostornog plana jer je i zona evidentirana kao prostor za takva postrojenja. Jedan radni sastanak je već održan i slijedi novi s konkretnijim zaključcima.

*Aglomeracija Donja Dubrava koja nikako da krene važna je i za Donji Vidovec?

– Prema zadnjim informacijama koje imam govore da su sve ponude otvorene, žalbe odbijene kao neutemeljene i ovih dana se očekuje otvaranje ponuda za izgradnju pročistača i time bi se cijela priča zaokružila. Onda se možemo nadati u dogledno vrijeme (jesen ove godine) i izlazak bagera na teren.

 

Ostavi komentar