Dobar prinos i još bolja kvaliteta međimurskih jagoda

jagode 6
Berba jagoda u punom je jeku

Ovih dana, krenula je berba jagoda u Međimurju. Jagode su prvo ovosezonsko voće, voće koje svojim crvenim, krupnim sočnim plodovima plijeni pažnju i izaziva pozornost djece, odraslih, zaljubljenih, pjesnika, slikara, ali i kuhara. Radi se o voćki koja se može jesti sirova, s ili bez dodatka šećera, šlaga, čokolade, ali i papra te može se kuhati u pekmeze, džemove, kompote i sokove, a izvrsno odgovaraju i slanijim jelima.

Doduše, s obzirom na vremenske prilike, ne u onom intenzitetu kao što je to bilo uobičajeno posljednjih godina. Kiša i loše vrijeme, naime, donekle su usporile njihov rast u našem kraju.

Berba počela prema planu

Veće uzgajivače prvog ovogodišnjeg voća u Međimurju možemo nabrojiti tek na prste jedne ruke. Među rijetkima koji je godinama u ozbiljnom poslu s jagodama je Zoran Lovrek s kojim smo jagode brali u njegovom jagodnjaku u Vratišincu koji se proteže na oko četvrtini hektara.

– Vremenski uvjeti prvih mjeseci ove godine bili su povoljni za rast i razvoj jagoda, istaknuo je naš domaćin, Zoran Lovrek i dodao: – Nismo imali velikih negativnih temperatura koje bi napravile štete od smrzavanja pa mogu reći da smo za sada, zadovoljni prinosom, bez obzira na aktualno vrijeme koje nije idealno za njihovu zriobu.

Zoran je jagode zasadio u srpnju prošle godine s time da ih je u ožujku natkrio folijom pa se proizvodnja vodi kao plastenička.

– Sadnice su uvozne jer se u Hrvatskoj nitko ne bavi njihovom proizvodnjom. Sadimo frigo sadnice, odnosno sadnice koje su izvađene iz rasadnika i potom su čuvane više mjeseci u hladnjači.

Dovoljno jagoda za domaće tržište

Prema podacima, u našoj je zemlji zasađeno oko 4 milijuna sadnica jagoda, od čega se 95% odnosi na frigo sadnice i svega 5% na zelene sadnice. Najviše jagoda sadi se na području Vrgorca, zagrebačkog prstena, Podravine te Vukovarsko-srijemske županije.

– Cijena naših jagoda kreće se od 12-15 kuna za posudicu od pola kilograma. Cijenu jagode, kao i svemu drugome, određuje tržište, tj. ponuda i potražnja. Ako na kraju proizvođačka cijena bude u prosjeku oko 17 kuna za kilogram, mi ćemo biti zadovoljni. 20 kuna je inače dosta dobra cijena za proizvođača, ali nju baš nije tako jednostavno i ostvariti.

Sva je poljoprivredna proizvodnja, ukoliko se žele vrhunski rezultati, kompleksna pa je tako i s uzgojem jagoda. To je proces u koji treba uložiti puno znanja i energije i ako se napravi sve što treba, proizvodni rezultati ne mogu izostati. Druga stvar su financijski rezultati koji, kaže, nisu svake godine isti, budući da ovise o tržištu

Ranijih godina sadili su nove sadnice svake 2-3 godine no od ove sezone kreću u sadnju novih svake godine. Naime, stare sadnice daju nešto manje i sitnije plodove, a kako je berba veliki trošak odlučili su odustati od dosadašnje prakse.

Međimurje pogodno za uzgoj

Proizvodnja jagoda u našoj zemlji povećava se iz godine u godinu pa je tako posljednjih 10 godina dostigla stupanj samodostatnosti i postala je ozbiljan potencijal za izvoz. No, kako to već biva kod nas i našem tržištu, proizvođači su neorganizirani i svaki radi za sebe te se na jednom mjestu ne mogu prikupiti dostatne količine.

O povećanju površina pod jagodama za sada Lovrek ne razmišlja. Razlog su visoki troškovi proizvodnje, nesređeni otkup većih količina, odnosno cijene na tržištu. Što se pak tiče uzgoja jagoda u Međimurju, navodi kako Međimurje ima agroekološke uvjete i puno površina na kojima se mogu uzgajati.

 

Ostavi komentar