Povećanje broja starije populacije svjesni su i na području općine Mala Subotica. U želji da pomogne svojim sumještanima u jeseni života, krenuli su u novi projekt koji obuhvaća gradnju dnevnog boravka za starije i slabije pokretne osobe.

– Dnevni boravak je osmišljen kao objekt gdje bi korisnici boravili kroz dan, a po potrebi mogli bi i prespavati, objasnio je smisao projekta Valentino Škvorc, načelnik općine i dodao:

– Ne bi to bio objekt poput klasičnog staračkog doma, već više kao mjesto za druženje, skrb i ispunjavanje vremena dok su članovi obitelji na poslu.

Prednosti takvog vida brige o starijima je višestruka. Naime, ljudi se ne osjećaju odbačenima i izoliranima iz vlastite obitelji, primjerenom stalnom brigom povećava im se kvaliteta života, izbjegava se neprimjerena i preuranjena institucionalizacija, a i dobar je model integrirane socijalno-zdravstvene skrbi.

Objekt je predviđen za poludnevni boravak u kojem će se korisnicima pružati usluga prehrane, brige o zdravlju (medicinska i opća njega) usluge socijalnog rada, radnih aktivnosti, organiziranje slobodnog vremena itd.

– To je sad model koji Europska unija sufinancira i prepoznaje pa smo dobili oko 86.000 kuna za izradu projekta vrijednog oko 191.000 kuna dodaje načelnik Škvorc.

Ovih dana je i Međimurska županija izdala građevinsku dozvolu za gradnju tog objekta na mjestu stare zgrade u Ulici Alojzija Stepinca 18 u kojoj se nekad nalazio matični ured. Objekt je projektom predviđen kao prizemnica s time da se u budućnosti s lakoćom nadogradi.

Općina pak trenutno, u suradnji s međimurskom razvojnom agencijom REDEA-eom traži modele financiranja cjelokupnog projekta vrijednog oko 6 milijuna kuna, odnosno čeka raspisivanje natječaja iz ESI fondova.

– Nadamo se vrlo skorom raspisivanju natječaju budući da nam je prilikom dobivanja prve tranše europskim sredstava to i obećano, zaključio je Škvorc. Ukoliko ne uspiju do europskih novaca, kaže, projekt svejedno ide, pa makar i općinskim novcem.

Poludnevnim boravkom, koji bi trebao krenuti u izgradnju za tri godine, upravljala bi sama općina koja bi zaposlila i nekoliko osoba poput njegovatelja, fizioterapeuta, medicinske sestre…Kako njoj nije niti smije zarada biti cilj, cijene, kaže načelnik, zasigurno će biti nego u domovima, takve da se pokriju troškove hladnog pogona.

Ostavi komentar