Djeca buše, šiju, peglaju, kuhaju, istražuju i surađuju!

Od 1. do 5. travnja, troje učitelja Osnovne škole Strahoninec posjetilo je osnovnu školu Rosengardskolen u Odensi u Danskoj. Tamo su bili Marina Mrazović, učiteljica likovne kulture učitelj povijesti Janko Kalšan, učitelj povijesti te Petra Žganec, učiteljica razredne nastave. Imali su priliku iz prve ruke vidjeti kako izgleda za naše prilike škola budućnosti, a za danske  škola za život.

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta „Let’s cross the boundaries of primary education together“, s učiteljima iz Češke, Grčke, Španjolske i Njemačke sudjelovali su na nastavi, radionicama i predavanjima koje su za njih pripremili domaćini iz Danske.

Kako to izgleda u Danskoj?

Učitelji su tako mogli naučiti više o istraživačkoj nastavi koja je temelj danskog obrazovanja, vidjeti kako funkcionira obrazovanje bez knjiga i bilježnica, bez ocjena i provjeravanja do 8. razreda. Kako je informatika implementirana u sve nastavne sadržaje. Okušati se u likovnoj radionici na temu Pabla Picassa. Učiti o inkluziji, uključivanju djece s posebnim potrebama u redovno obrazovanje. Upoznati danski sustav uvida u nastavu te posjetiti rodnu kuću i muzej Hansa Christiana Andersena.

Iako su znali da je obrazovanje u Danskoj u mnogočemu različito od našeg, ostali su zatečeni kako se maleni Danci u školi pripremaju za život. Od samog početka obrazovanja djevojčice i dječaci uče kuhati, šivati, peglati, bušiti, piliti, izrađivati svakodnevne predmete i raditi poslove koji su neophodni u svakodnevnom životu, u prostorima koji su opremljeni alatima i materijalima u toj mjeri da kraj učionica imaju skladišta pa iz škole, nakon devetog razreda, izlaze kao zreli ljudi, sposobni za samostalan život.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete od danas nabaviti na prodajnim mjestima diljem Međimurja!

Ostavi komentar