Direktor tvrtke u Prelogu oštetio državni proračun više od 1,7 milijuna kuna

sud

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 20. kolovoza, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv državljanina Mađarske (1990.) i trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine, izvijestio je DORH.

Okrivljenika se tereti da od listopada 2016. do kolovoza 2017. godine kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Prelogu, na obavljene isporuke robe u Mađarsku, koje je u poslovnim knjigama prikazao kao trostrani posao sa dobavljačima iz Italije, nije obračunao, prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost, a radi prikazivanja da su ispunjeni uvjeti za oslobođenje od poreza na dodanu vrijednost, kao dokaz navodnog izravnog prijevoza robe od prvog isporučitelja posljednjem kupcu priložio nevjerodostojnu dokumentaciju o prijevozu robe.

Okrivljeniku se stavlja na teret da na stjecanje robe od raznih dobavljača iz Italije i Poljske nije obračunao, prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost. Tereti ga se da je na opisane načine pribavio protupravnu imovinsku korist svojem društvu i oštetio državni proračun za ukupno više od 1.750.000 kuna.

Okrivljenika se tereti i da nije vodio poslovne knjige društva prema zakonskim obavezama, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja trgovačkog društva.

Ostavi komentar