Nakon uskrsnih blagdana i bogatog blagdanskog stola naše kuharice rado će se pohvaliti svojim raskošnim kolačima koji su upotpunjavali ponudu pečenja i ukusnih priloga.
Tradicionalna namirnica koja se u Međimurju upotrebljava za pripremu kolača za Uskrs svakako su orasi, a s njima u paru najčešće dolazi mak. I jedno i drugo dobro uspijeva u našem kraju, pa ne čudi što su kolači s orasima i makom vrlo važan dio međimurske slastičarske tradicije.
Najčešće se nadjev od oraha i maka kombinira s dizanim tijestom i za to imamo brojne recepte koji se prenose s generacije na generaciju, iz obitelji majke u obitelj kćeri i unuke.
Davorka Novak iz Gornjeg Hrašćana pokazala nam je kako ona, na nešto drugačiji način, priprema kolače s orasima i makom, roladu u zanimljivom obliku puža, čiji su konačan rezultat ukusni prhki kolači zanimljivog izgleda.
Cijeli članak Aleksandre Sklepić donosimo u TJEDNIKU