Davor Bernardić u nedjelju stiže u Čakovec, hoće li potvrditi da je Mladen Novak suspendiran ili ipak nije!?

Mladen Novak
Davor Bernardić stiže u nedjelju u Međimurje i sa zanimanjem se očekuje je li središnjica SDP-a prihvatila ili nije izglasanu suspenziju predsjednika Mladena Novaka od strane najviših tijela međimurskog SDP-a!? Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nakon što na lokalnim izborima nisu uspjeli dobiti župana za kojeg se osobno kandidirao aktualni predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak i doživio težak poraz, u stranci koja duži niz godina uživa veliku podršku birača u Međimurju krenula su ozbiljna unutarstranačka previranja koja s manjim prekidima traju zadnje tri godine.

O tome donosimo opširnu analizu naše političke komentatorice Božene Malekoci Oletić u aktualnom tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete nabaviti na svim našim prodajnim mjestima.

Uglavnom, nezadovoljni članovi SDP-a, među kojima je i većina županijskog Predsjedništva stranke traže odlazak Mladen Novaka inače privatnog poduzetnika i vlasnika tvrtke iz IT sektora.

Nisu zadovoljni njegovim vođenjem županijske organizacije i smatraju da je iz više razloga postao prevelik uteg za SDP.

Stoga je 26. travnja Predsjedništvo međimurskog SDP-a zatražilo većinom glasova suspenziju predsjednika Mladena Novaka i to u nazočnosti Rajka Ostojića i političkog tajnika Nikše Vuksana.

Suspenziju prema statutu potvrđuje Županijski odbor koji broji 42 predstavnika.

11. svibnja Županijski odbor u Zasadbregu je većinom glasova potvrdio Novakovu suspenziju, ali nešto nije bilo valjano u proceduri.

Stoga je sve ponovljeno tri dana kasnije u četvrtak 14. svibnja, u nazočnosti predstavnika vrha SDP-a koji su trebali nadzirati transparentnost cijelog procesa. Opet je većinom glasova 20 za, 18 protiv i 1 suzdržan izglasana suspenzija predsjednika i takva odluka trebala je biti proslijeđena u središnjicu stranke.

Međutim, Mladen Novak ne želi prihvatiti taj rezultat, niti prihvatiti suspenziju, već tvrdi da ova odluka ne vrijedi. Barem tako poručuje u priopćenju javnosti.

Evo što je u subotu kasno navečer iz Slakovca u kojem živi napisao za javnost:

– Pred nama su parlamentarni izbori. Više nego ikada potrebno je jedinstvo naše stranke, jasni, kvalitetni i čvrsti predizborni programi kojima ćemo se oduprijeti sadašnjoj klijentelističkoj vlasti HDZ-a i njegovih „žetončića“, te preuzeti odgovornost i vlast u Republici Hrvatskoj. U našoj stranci mnogo je vrijednih ljudi, mladih, ali i iskusnih članova, stručnjaka u svom području, entuzijasta, istinskih socijaldemokrata, kojima je jedina želja da svojim angažmanom pridonesu boljitku svojih sugrađana i društva u cjelini, bez ikakvih osobnih kalkulacija i interesa. Žalosti činjenica da neki pojedinci, umjesto da daju doprinos izgradnji međusobnog povjerenja i pomoći, i dalje aktivno pokušavaju unijeti nepovjerenje i razdor u SDP-u. Tome svjedoče i nedavni napisi u medijima u režiji spomenutih pojedinaca, kao i nedavni događaji. Ne ulazeći u detalje jer se ipak radi o unutarstranačkim stvarima koje se rješavaju jedino unutar naše stranke, želim naglasiti da nikome, niti unutar stranke, niti van nje, neću dozvoliti da se blati mene kao Predsjednika SDP-a Međimurske županije, niti jednu članicu ili člana stranke bez obzira na funkciju, niti stranku u cjelini. Nastavljam voditi SDP Međimurja jer mi to omogućuje Statut stranke te povjerenje većine naših članova, kazao je Novak.

Ove nedjelje inače u Međimurje i Čakovec stiže predsjednik Davor Bernardić zbog potpisivanja izborne suradnje za predstojeće izbore za Sabor s MDS-om, stoga će zasigurno vruća tema internog sastanka, ali i u najavljenim izjavama za novinare biti i situacija u međimurskom SDP-u i status Mladena Novaka.

I dok Novak samouvjereno tvrdi da je i dalje predsjednik, oni koji su mu izglasali nepovjerenje i za to imaju većinu glasova, od Davora Bernardića očekuju da potvrdi kako je središnjica primila na znanje odluku da je predsjednik suspendiran.

Kako doznajemo traže da se i što prije imenuje povjerenik koji bi uz Predsjedništvo trebao voditi i koordinirati stranačke i sve druge aktivnosti uoči i za vrijeme parlamentarnih izbora u Međimurju i 3. izbornoj jedinici, odnosno nakon toga u izboru novog predsjednika.

Stoga se sa zanimanjem očekuje Bernardićevom obraćanje novinarima koje je najavljeno u nedjelju u Čakovcu točno u podne.

Ostavi komentar