Darko Horvat: Za dobar posao pitaj vlasnika bolnice

hdz horvat
Darko Horvat (HDZ)

Predsjednik HDZ-a Međimurske županije Darko Horvat šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo. 

Znamo koliko je medijska prezentacija važna kada želimo prikazati nešto drugačije od stvarnosti. Kada se želi pokazati uspješnost bolnice rado se spominje broj liječnika koji je došao za nečijeg mandata. Tako sadašnji ravnatelj napominje da je za njegova mandata došlo 15 liječnika. Naravno da se ne spominje koliko je liječnika otišlo (urolog, ginekolog, otorinolaringolog, mirovine liječnika koji ne razmišljaju o produženju iako ta mogućnost postoji, otkazani ugovori o radu liječnicima koji su omogućili normalan rad bolničkih odjela) niti koliko je liječnika još na putu da ode (koji samo čekaju već dogovoreni bespovratni prelazak u drugu bolnicu).

Ne spominje se da osim liječnika, odlaze razočarane medicinske sestre, tehničari, laboranti, fizikalni terapeuti, inženjeri radiologije) uz to hvataju se prvi uvjeti za mirovinu… Još je zanimljivije da se ukupni broj zdravstvenih djelatnika u godini dana povećao za svega 9, a nezdravstvenih za 17, a taj podatak nije javno izrečen! Zaposleno je duplo više nezdravstvenih “uhljeba” nego zdravstvenih djelatnika. Svaki Međimurec zna da su problemi liste čekanja. Niti jedan nezdravstveni radnik neće smanjiti liste čekanja, već će se iste produžiti jer ostaje manje novaca za plaćanje prekovremenih sati zdravstvenim radnicima. Zanimljivo je koliko nezdravstvenih radnika je dobilo viši koeficijent prema podobnosti, a postoji dio šefova nezdravstvenih odjela koji su sami sebi šef. Tako je najučinkovitija pravna služba koja ima dvije pravnice i obadvije su šefice (jedna je šefica samoj sebi, a druga šefica šefici i samoj sebi)! Postoji i izmišljeni Odjel za prijem i otpust pacijenata koji ima jednu zaposlenicu naravno šeficu (sama sebi svrha sama sebi šefica)! Pozicija šefa podrazumijeva i plaću šefa.

Ako se pogleda da opseg posla u bolnici nije povećan, osim papirnatim krivotvorenjem računa radi čega je bolnica dobila kaznu HZZO od 750 000 kuna, opravdano je pitanje kome treba dodatnih 17 nezdravstvenih radnika u bolnici? Vjerojatno je bolnica postala poligon za zbrinjavanje podobnih kadrova. Međutim, problem je što je na snazi zabrana zapošljavanja nezdravstvenih djelatnika bez suglasnosti Ministarstva zdravstva. Ali to Novinščaka nije spriječilo da putem ugovora o djelu bez dozvole Ministarstva zapošljava direktno na zahtjev vlasnika i to odmah, baš kao što je to slučaj s novom pravnicom u odsjeku za javnu nabavu koja je sa stručnog osposobljavanja na županiji – prešla raditi direktno u bolnicu!

Predizborni slogan župana za EU izbore bio je – Za dobar posao pošaljite Posavca. Neki su to u bolnici izgleda doslovno shvatili.

Treba reći da Upravno vijeće nadzire sve pa i zapošljavanje. Budući da nema Upravnog vijeća, pitanje je da li Novinščak radi sam iza leđa vlasniku ili je i dalje odlično surađuje s vlasnikom makar i mimo zakona.

I za kraj – javna je tajna da je do 15.6. trebala biti useljena stara interna. Na potpuno renoviranom objektu – procurio je krov i šteta je značajna! Tako će župan Posavec sa zakašnjenjem od 6 mjeseci prigodno, predizborno otvoriti zgradu za koju se još niti ne zna koliko je našeg novca potrošeno.

Predsjednik HDZ-a Međimurske županije: Darko Horvat

Ostavi komentar