Darko Horvat : Ocjene agencije Fitch potvrđuje da smo na pravom putu punog oporavka ekonomije

Ljubomir Kolarek, Darko Horvat i Dražen Srpak

Ohrabrujuća je vijest ocjena kreditne agencije Fitch da povisi investicijski rejting Hrvatske s BBB- na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast, pohvalio se Darko Horvat.

Hrvatskoj je povećana projekcija rasta realnog BDP-a s 5,4 na 8,1% u jesenskim makroekonomskim prognozama Europske komisije, objavljenim ovaj četvrtak (a koju smo već s
vama komunicirali nakon sjednice Vlade u četvrtak).

Druga dodatno ohrabrujuća vijest je ocjena kreditne agencije Fitch da povisi investicijski rejting Hrvatske s BBB- na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast. To potvrđuje da smo na pravom putu punog oporavka ekonomije u 2021. te nastavka pozitivnih trendova u 2022. godini, a i da smo, unatoč zahtjevnoj ekonomskim okolnostima, zadržali povjerenje međunarodnih institucija, poručio je Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako je dalje dodao, EUropska komisija za Hrvatsku predviđa i pozitivne
trendove na tržištu rada.
Generatori rasta bit će: domaća potražnja te ubrzanje rasta investicija u čitavom projekcijskom razdoblju, uz neto inozemnu potražnju u 2021. i
2022.

Snažan rast potrošnje kućanstava potaknut je povoljnim kretanjima na tržištu rada, visokom razinom akumulirane štednje i rastom kredita stanovništvu.
Ubrzanje rasta investicija posebno se očekuje kroz implementaciju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te kroz realizaciju projekata iz prethodnog i aktualnog Višegodišnjeg financijskog okvira i kroz korištenje sredstava Fonda solidarnosti.

Rast izvoza povezan je s oporavkom glavnih trgovinskih partnera. Dok će rast izvoza usluga, koji je bio iznad očekivanja u 2021. godini, u narednom razdoblju ovisiti i o restrikcijama vezanim za putovanja u uvjetima pandemije.

Pri tome, glavni negativni rizici proizlaze iz relativno niske stope procijepljenosti stanovništva koja bi mogla dovesti do strožih mjera suzbijanja epidemije COVID-19 i odgoda sanacije štete nakon potresa.

Ostavi komentar