Danica Horvat iz Pribislavca predlaže za ručak poznati domaći specijalitet

U ne tako davnoj prošlosti, kad su se doma uzgajale svinje i radila domaća kolinja, kuharice su bile zauzete pripremom brojnih autohtonih jela vezanih upravo za kolinja. Jedno od takvih jela su krvavice – crne i bijele.

Krvavice ili, bolje rečeno, po međimurski, čurke jelo je koje je u posljednje vrijeme pomalo nepravedno zapostavljeno. Prije nekog vremena bile su neizostavne u jelovnicima naših mama i baka, ali s vremenom su izgubile svoju popularnost zbog modernih recepata, užurbanog načina života i usmjerenja k brzoj i jednostavnoj pripremi jela. 

Uz to, danas je teško nabaviti domaće krvavice, a one kupovne ni okusom ni izgledom ne mogu konkurirati domaćem proizvodu. Međutim, krvavice, koje su, kao što smo već napisali, u Međimurju poznatije kao črne ili bele čurke, uvijek su tražena roba, posebice u našim mesnicama koje drže do tradicije i imaju ih u ponudi, posebice za Martinje, odnosno najčešće tijekom zimskih mjeseci. Tada se obavezno nađu i na obiteljskom stolu. 

Naša kuharica ovog broja, Danica Horvat iz Pribislavca, predstavila nam se već nedavno svježim kukuruznim kruhom, a sada je spremila još jedan međimurski specijalitet – domaće čurke i dinstano kiselo zelje, uz koje kukuruzni kruh savršeno odgovara. 

Osim što obavezno ima i dalje krvavice na svojem obiteljskom meniju, sama ih i priprema, pa su to baš one prave domaće čurke. 

Recept za pripremu ovog specijaliteta donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koji od petka, 23. travnja, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja. 

Piše: Aleksandra Sklepić

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE