Peti „Dani sv. Jeronima u Štrigovi“ od 30. rujna do 2. listopada

Peti „Dani svetoga Jeronima u Štrigovi“ održat će se od 30. rujna do 2. listopada 2023. godine. Ova duhovna i kulturna manifestacija održava se u Štrigovi, mjestu koje kroz povijest nosi naslov Jeronimova rodnoga Stridona, a jedinstveno je mjesto u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje se sv. Jeronim štuje već više od pet i pol stoljeća. „Dani svetoga Jeronima“ suvremeni je slijednik višestoljetnoga štovanja svetoga Jeronima i uključuje duhovne i kulturne sadržaje.

Na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna, svetu misu proštenja u crkvi sv. Jeronima, u 11 sati, predvodit će mons.dr. Peter Štumpf, biskup Murske Sobote. Istoga dana u 18 sati na Festivalu svetoga Jeronima nastupit će Mješoviti zbor „Ina“ iz Zagreba i Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove. U nedjelju, 1. listopada, sveta misa u crkvi sv. Jeronima bit će slavljena u 8 sati, a crkva će do 14 sati biti otvorena za posjetitelje uz stručno vodstvo. 

U ponedjeljak, 2. listopada, u Domu kulture u Štrigovi u 18 sati, bit će predstavljen zbornik znanstvenih radova „Sanctus Hieronymus Stridone parva natus“ o štovanju sv. Jeronima u Štrigovi. Zbornik, za koji je radove pisalo osam znanstvenika iz Hrvatske, izlazi u nakladi Varaždinske biskupije, Matice Hrvatske – Ogranka Čakovec, Centra za istraživanje Međimurja iz Mursko Središća, i Centra za proučavanje života i djela sv. Jeronima Hieronymianum iz Splita. Zbornik će predstaviti prof.dr.sc. Ivan Bodrožić, dr.sc. Andrea Radošević i doc.dr.sc. Tanja Baran.

Dane svetoga Jeronima u Štrigovi organiziraju Varaždinska biskupa i Župa sv. Marije Magdalene, Općina i Turistička zajednica općine Štrigova, i Matica Hrvatska – Ogranak Čakovec, uz pokroviteljstvo Međimurske županije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE