FOTO: Žjočima započeli Dani pikača

Dani Pikača

Ranojutarnjom košnjom žita na polju pored ribnjaka započeli su današnji Dani pikača u Selnici. Sve se radilo ručno kao nekada prije upotrebe kombajna koji polomi stabljike žitarice pa se slama ne može upotrebljavati za pletenje pikača. Dakle pripreme za pravu tradicijsku masku pikač ustvari su i dan danas prije uvođenja mehanizacije.

Dani pikača
No organizacija prilikom žetve je morala postojati i ona je bila vrlo detaljno razrađena i striktna:
Kako bi slama ostala podatna i kvalitetna prvo je “kosec” mora kosom pokositi.

Dani pikačaZa njim ide “povreslor” koji od “rukoveta slame”, tankog snopića koji stane u šaku, izrađuje “povreslo” koje služi da se slama poveže u snop.

Dani pikačaNakon toga slijedi „nabirolja“ koja uz pomoć srpa nabire slamu u snoplje, a za njom ide „vezoč“, osoba koja uz pomoć istomenog alata “vezoča” skuplja slamu i povezuje ju u snopove pomoću “povresla”.

Dani Pikača
Takvi se snopovi slame poslaguju u “križoke” ako se očekuje kiša ili u “hrastave” ako je vrijeme lijepo.

Dani pikača
Žetva počinje rano ujutro kako bi “žjoči”, ljudi koji sudjeluju u žetvi, izbjegli žegu i ljetno sunce. Kao što se stotinama godina radilo do sad, tako su to jutros napravili i članovi KUD-a Selnica.

Dani pikača
Dani pikačaNajstariji sudionik događaja bio upravo spomenuti “vezoč”, alat koji je u obitelji Ivana Levačića, predsjednik KUD-a Selnica, već generacijama. Kao i uvijek do sada odradio je posao besprijekorno i čeka spremno novu žetvu.

 

Ostavi komentar