DANI MEĐIMURSKE županije nakon uskrsnih dana uz puno sadržaja i besplatne koncerte građanima na dar

presica dan županije
Sandra Herman, Vesna Haluga i Josip Grivec su najavili programe uz Dane županije

Obilježavanje Dana Međimurske županije ove godine počinje na Uskršnji ponedjeljak, 22. travnja održavanjem BIMEP-a, vožnjom biciklima međimurskim putevima, a završava 30. travnja obilježavanjem spomendana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana mimohodom povijesnih postrojbi od Zrinjevca do katedrale u Zagrebu. Zrinska garda dat će prijavak predsjedniku Hrvatskog sabora. Položit će se vijenci kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Krste Frankopana u zagrebačkoj katedrali, gdje će potom za njih biti služena misa.

Između prvog i zadnjeg dana obilježavanja Dana Međimurske županije je mnoštvo manifestacija za sve dobne skupine građana uz velik broj sudionika i razne kulturne manifestacije, priredbe znanstvenog karaktera i sportske priredbe.

Čitavom organizacijom Dana Međimurske županije je koordinirala Sandra Herman, zamjenica župana. Kazala je: – I ove godine smo nastojali pripremiti programe po čitavom Međimurju. Zahvalila se svima koji su se uključili u programe i organizaciju: gradovi i općine, osnovne i srednje škole, Muzej Međimurja, Zrinska garda, Družba braće hrvatskog zmaja, Matica hrvatska, umirovljenici.

Dodala je da se BIMEP po prvi puta održava na ovaj datum i da su bili malo skeptični oko toga jer se održava na Uskršnji ponedjeljak, ali su reakcije jako dobre. Svi s radošću očekuju tu sportsku rekreaciju, odmah nakon Uskrsa.

U ostalim danima izdvojila je i programe za najmlađe kao što je izložba Vremeplov igračaka, izložba tradicijskih igračaka, događanja u Kraljevu vrtu u koje su uključeni  škole i dječji vrtići sa svojim radionicama. Ne smije se zaboraviti ni projekt Florijan i ja, posvećen Florijanu Andrašecu, kao ni Ruža Međimurska.

Ove godine je naglasak na tradiciji i međimurskoj popevki iza što imamo i posebne razloge. Međimurska popevka je stavljena na listu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine.

Za sve žitelje diljem Međimurja pripremljeni su i besplatni poklon koncerti. Koncert obitelji Šafarić održat će se 26. travnja u Katoličkom domu u Čakovcu s početkom u 20 sati. Ulaznice je potrebno podići na porti Međimurske županije.

U Centru za kulturu Čakovec održat će se koncert Žige i gostiju pod nazivom Najljepša obiteljska priča. Održat će se 29. travnja u 20 sati. Karte se mogu podići na blagajni Centra za kulturu.

Dašak Dalmacije u Međimurje dolazi u Gradsku kavanu Čakovec gdje će se na poklon građanima održati se koncert Dalmacija u srcu u subotu, 27. travnja u 20 sati. Tradicionalno se uz Dane županije održava sajam cvijeća u Prelogu, Dan lovnog turizma u jezeru Starog grada i brojna druga događanja.

 

 

 

Ostavi komentar