Dani Matice hrvatske uspješno završeni promocijom časopisa ‘Hrvatski sjever’ i ‘Riječ više’

U petak, 8. ožujka, u punoj dvorani uz prostorije Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu održana je promocija Matičinih časopisa „Hrvatski sjever“ i „Riječ više“.

Glavni urednik oba časopisa Krunoslav Mikulan, dopredsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske i profesor na čakovečkom odsjeku Učiteljskog fakulteta, na početku programa pozdravio je sve okupljene, zahvalivši na dolasku u tako velikom broju.

Potom je ukratko predstavio najprije znanstveni časopis Ogranka, „Hrvatski sjever“, prikazavši njegov razvoj od tiskovine koju je pokrenuo, uređivao i najvećim dijelom autorski popunjavao dr. Zvonimir Bartolić, preko njenog gašenja nakon Bartolićeve smrti, do ponovnog pokretanja 2019. godine, no ovog puta kao časopisa posvećenog isključivo znanstvenom sadržaju. Od tada do danas, istaknuo je glavni urednik, časopis je okupio uredništvo sastavljeno od uglednih znanstvenika iz zemlje i inozemstva, a u njemu se – uz niz novih svake godine – kao redovni autori javljaju Đuro Blažeka, Draženko Tomić i Ivan Vuk.

Drugi dio večeri posvećen je književnom časopisu „Riječ više“, pokrenutom 2021. godine. Nakon zanimljivog Mikulanovog izlaganja o značenju različitih motiva na koricama dosad izdanih brojeva, od kojih svaki odražava društveni kontekst u kojem je časopis izašao, uslijedilo je autorsko čitanje odabranih pjesama i proznih ulomaka objavljenih na stranicama časopisa, među kojima, uz autore koji se već diče i vlastitim izdanim zbirkama poezije i proznim djelima, posebno valja izdvojiti mlade, srednjoškolske, autore, od kojih su se mnogi ovoga puta prvi put odvažili na javno izvođenje vlastitih djela.

Nakon službenog dijela programa, večer je završila ugodnim neformalnim druženjem okupljenih. Oba časopisa dostupna su i u PDF-formatu na stranicama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Ovim događajem završeni su ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Čakovcu, tijekom kojih je čakovečki Ogranak kroz niz manifestacija nastojao svoj rad približiti publici te Čakovcu i Međimurju pružiti nove sadržaje kulturnog, znanstvenog i drugog karaktera. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u navedenim događajima, kao i medijima na njihovoj kontinuiranoj popraćenosti. (sv)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE