“Kao i prošle godine, program smo u većoj mjeri dali našim sugrađanima da kreiraju i provode, pa tako ne nedostaje okupljanja udruga, škola, djece, kulturnjaka, umirovljenika, umjetnika, očekuje nas i nekoliko koncerata koji su dar Grada Čakovca građanima, a to sve redom oživit će naš grad i na najbolji mogući način omogućiti da proslavimo dan grada, 29. svibnja i pripremi nas za bogata ljetna zbivanja u Čakovcu” , u uvodu je rekla čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Gradonačelnica je iskoristila priliku da zahvali svim suorganizatorima manifestacije, čestitajući im na predanom i nesebičnom radu koji je vrijedan divljenja i podrške. Također je zahvalila djeci i polaznicima Škole animiranog filma Čakovec (ŠAF) i njihovim mentoricama koji su doprinijeli svojim radovima i pogledom na Čakovec. Zahvalila je i umjetnici Gabrijeli Binder, članici Likovnog udruženja Čakovec (LUČ), koja je kreirala vizual manifestacije “Pozoj čuva jaje”.

S programom i slavljem u Čakovcu se kreće u četvrtak 25. svibnja programima za djecu, Festivalom sporta i županijskom smotrom učeničkih zadruga u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje te nastavlja otvorenjem izložbe “Trg Republike” u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec, koji uz knjižnicu priprema Udruga umirovljenika Čakovec te Facebook grupa Čakovčanke i Čakovčanci, uz završni koncert Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, Coolijadu i mimohod maturanata te popularan Pub quiz koji će ovog puta imati teme Čakovca.

U nastavku donosimo program Dana Grada Čakovca:

Svečanost uz dodjelu javnih priznanja zaslužnim sugrađanima u petak, 26. svibnja u 12 sati

Svečanost povodom Dana Grada održat će se u petak, 26. svibnja u 12 sati u Centru za kulturu, a poslužit će i za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca za proteklu godinu. Ove godine po drugi puta dodijelit će se Nagrada „Adam Zrinski“ za mlade, nju dobiva Dječje gradsko kazalište Čakovec radi promicanja dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada s djecom i mladima. Osim te nagrade, Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ dobiva Ivan Zrna, nagrada Grada za životno djelo pripast će Josipu Balogu, a godišnje nagrade uručit će se Bojanu Ružiću, Astronomskom društvu „Vega“ te Zrinskoj gardi Čakovec.

Program u petak kreće u prijepodnevnim satima prezentacijom na Trgu Republike “I to Čakovec ima” gdje će se predstaviti uspješna djeca i mladi, preventivne aktivnosti, poduzetnički sektor, humanitarne udruge i drugo, a nastavlja se tradicionalnim mimohodom te svečanošću u Centru za kulturu. Dan će se zaključiti izložbom na otvorenom naziva “100 godina Perivoja Zrinskih” i izložbom dječjih radova u Bedemu, Društva naša djeca i Dječjeg gradskog vijeća.

Čak 7 koncerata krajem svibnja u Čakovcu! Na glavnu binu dolaze Indira, Adastra i Zembo Latifa, uz koncerte i na popularnoj fontani

Čakovčani vole glazbu i koncerte na Trgu Republike, ali i na prostoru fontane, pa je za njih i goste na tim lokacijama ove godine pripremljeno čak sedam koncerata. Na glavnoj pozornici Čakovec ugošćuje rock bend Adastra u petak, u subotu popularan bend za mlade Zembo Latifa, u nedjelju u Čakovec dolaze susjedi iz Varaždina MozArt bend, a na sam dan grada jedna i jedina Indira. Kod fontane će atmosferu u Perivoju začiniti Trio No lokal u subotu, a u nedjelju i ponedjeljak domaće snage Noćna smjena i Hjer. “Potrudili smo se da pripremimo zaista za svakoga ponešto, uz niz drugih manifestacija diljem grada u večernjima satima, poput nezaobilazne plesno – glazbene večeri “Na dlanu jezera” studia suvremenog plesa Teuta i gostiju, Međimurskog festivala Ljubo Kuntarić i drugih”, kazala je gradonačelnica.

Bicikliranje Čakovcem i mjesnim odborima u nedjelju, 28.5 – humanitarna Utrka Grada Čakovca u četvrtak 25.5.!

“Od prošle godine krenuli smo s još jednom manifestacijom koja se pokazala kao pun pogodak, a koja nam je omogućila da na dva kotača organizirano posjetimo svaki kutak našeg grada i mjesnih odbora, pa s njom nastavljamo i ove godine. U nedjelju ćemo voziti čakovečku biciklijadu – ČakBajk u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca”, najavila je gradonačelnica. Početak je u 9, a završetak u 18 sati, na svakom punktu u svakom mjesnom odboru grada za sve sudionike pripremljeni su osveženje i zdravi zalogaji, a dobiva se i pečat u posebnu knjižicu. Kotizacija je simbolična. Kad smo kod sporta spomenimo da nas zadnji dan manifestacije očekuje tradicionalni “Čk basket fever” na igralištu Macanovog doma, te Kup Grada Čakovca u streljaštvu.

Manifestacija koju Međimurci i Čakovčani očekuju je i Utrka Grada Čakovca, koje ove godine ima humani karakter i predivnu poruku, o čemu je govorio Mario Dobša, predsjednik Atletskog kluba “Međimurje” Čakovec. “Utrka će ove godine u četvrtak od 18 sati imati svoje 15. izdanje, a trasa duga 2,3 kilometra proteže se kroz naš park Zrinskih u Čakovcu i može se trčati ili prehodati.Dakle utrka nije natjecateljskog karaktera jer je cilj okupiti što veći broj građana u kretanju”, objasnio je Dobša i dodao kako će sva prikupljena sredstva posredstvom ACT Fondacije ići za sadnju voćaka u gradu Čakovcu. Prijave i kupnja startnih brojeva već su mogući na sljedećim mjestima: Glob Gardenu Čakovec, Laganini baru Čakovec, uredu TZ grada Čakovca i Bazenima “Marija Ružić” Čakovec, a na dan utrke na štandu AK “Međimurje”: Kotizacija za sudjelovanje u utrci iznosi 2€ za djecu i 5€ za odrasle.

Na sam dan grada 29.5. prijem za najuspješnije učenike čakovečkih škola i praizvedba jedinstvenog međimurskog mjuzikla “Zlatni cinkuš”

Subotnja špica uz standardnu gužvu, za dane grada donosi mnogobrojna događanja, pa će se predstaviti udruge u kulturi, polaznici umjetničke škole, pripremljen je i koncert puhača škole, predstavit će se rad Savjeta mladih grada Čakovca, očekuje nas i ukusna Gastromanija, dječja Potraga za blagom, natjecanje u izradi koktela u jezeru i drugo, a sam dan grada, ponedjeljak, 29. svibnja posvetit će se ponosu na naš grad, povijest, kulturu i uspješne mlade.

“Priredit ćemo prijem za najuspješnije učenike čakovečkih osnovnih škola i njihove mentore, predstaviti knjigu o Jurju IV. Zrinskom uz potporu Zrinske garde, a očekuje nas i praizvedba međimurskog mjuzikla – Zlatni cinkuš”, naglasila je Cividini, a predsjednik Gradske zajednice kulture Čakovca Nikola Kotur objasnio kako se mjuzikl priprema još od 2020. godine. “Radi se o čakovečkoj pripovijesti prožetoj muzikom, plesom i popevanjem. Vraćamo se u prošlost, u dva vremenska razdoblja. U jednome govorimo o počecima kinematografije, ali i drugih društvenih i političkih zbivanja između dva svjetska rata te je posvećujemo židovskoj zajednici, uvelike zaslužnoj za gospodarski i društveni razvoj modernog Čakovca, dok u drugoj odajemo počast međimurskoj tradiciji i baštini, nezaobilaznoj u današnjoj slici grada.Pripremaju je čakovečki amateri te smo uključili većinu članica gradske zajednice, čak njih 14, a oko 75 osoba sveukupno sudjeluje u ovom velikom projektu”, dodao je Kotur i naglasio da je tekst napisala Kristina Štebih, režiju  potpisuje Dejan Buvač, aglavne uloge tumače Tamara Korunek, Bojan Jambrošić i Tonka Pasarić, uz dirigenta Tomislava Cvrtilu. Predstava će se odigrati u dva termina u Srednjoj školi Čakovec – 29. i 30. svibnja 2023. s početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan i isključivo uz predočenje besplatnih ulaznica zbog ograničenog broja mjesta koje možete preuzeti u uredu TZ grada Čakovca.

Trodnevni Sajam cvijeća, jagoda i tradicije ove godine upotpunjuje Festival međimurskih pjenušaca

Dani grada ne mogu proći bez Sajma cvijeća, jagoda i tradicije u organizaciji Turističke zajednice grada, o čemu je govorio direktor Filip Horvat“I ove godine sajam ima prodajni i izložbeni karakter, a više od 60 izlagača pripremilo je jagode, tradicijske proizvode, umake, domaće proizvode, sadnice i drugo. Izlagači vas pozivaju da ih posjetite od subote ujutro pa sve do ponedjeljka navečer, a osim njih posjetite i manifestaciju “Međimurski pjenušci i jagode, promociju međimurskih pjenušavih vina. Kako u okviru manifestacije obilježavamo i 100 godina Perivoja Zrinskih, pojačali smo program u našem parku, uz svirku na fontani i izložbu, ujedno natjecanjem u jezeru podno zidina Starog grada u izradi koktela. Očekuje nas BarFight by Shankeri, pa pozivam sve zainteresirane da se prijave, informacije su im dostupne u uredu turističke zajednice”, naglasio je direktor i dodao da se u svibnju zaista isplati doći u Čakovec.

Na samom kraju najave programa, gradonačelnica Čakovca je izjavila da je proslava već neslužbeno započela ovog utorka, kada je Grad Čakovec dobio 18 milijuna eura iz ITU mehanizma. Ta sredstva će se iskoristiti za realizaciju strateških projekata koji su važni i željeni za Čakovčance. Smatra da je to jedan od najljepših poklona ove godine za građane. Nadalje, izrazila je nadu da će nam pozitivne vijesti pratiti i sljedeće dane tijekom ove velike čakovečke manifestacije. Pozvala je sve Čakovčance i goste da se pridruže u svim programima koji su posebno pripremljeni za njih. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli, zaključila je gradonačelnica Cividini.

Plakat i letak pogledajte ovdje.