Danas pohodimo posljednja počivališta naših dragih koji nisu više s nama!

groblje mala subotica11_resize (1)
groblje Mala Subotica

Dan je Svih svetih, crkveni blagdan kojim se slave svi oni koji su proglašeni sveti ali i oni koji to nisu no svojim su životom ostvarili ideal kršćanskog života. Nama je u tradiciju ušlo da tog dana pohodimo posljednja počivališta naših najmilijih koji su nas prerano napustili.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, groblja se pohode tijekom cijelog tjedna kako bi se izbjegle gužve. Obavezne su maske i držanje propisanog fizičkog razmaka. Ipak, najviše građana moglo se vidjeti tijekom današnjeg jutra a isto će se nastaviti i tokom cijelog dana.

Nosi se cvijeće, aranžmani, pale se lampaši, oni plastični ali je sve više onih staklenih, tzv. ekoloških.

Skuplja se obitelj, rodbina, prijatelji, svi stoje mirno na posljednjem počivalištu dragog pokojnika. Prebiru uspomene, prisjećaju se zajedničkih trenutaka, kako onih lijepih tako i manje lijepih. Tu i tamo pobjegne osmijeh ali i kapne pokoja suza jer svi dragi ipak su nas prerano napustili, nismo bili spremni na rastanak, nismo stigli reći posljednje zbogom, nismo se stigli pošteno ni rastati.

A buket cvijeća, bio on veliki ili mali, naš pokojnik ionako ne vidi. Sjećanje i ljubav spram drage nam osobe stoga se ne mjeri njegovom veličinom ni količinom upaljenih lampaša. Važno je ono što nosimo u srcima i mislima.

Ostavi komentar