Danas otvorenje Matulova grunta u Frkanovcu koja će od sada biti dom za prirodoslovce i umjetnike

Matulov grunt, stara hiža u Frkanovcu dobila je naziv po matulu (leptiru). Foto: Davorin Mance)

Povodom otvorenja Edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt (Leptirova vrta, jer za kajkavce je leptir matul) i završetka projekta Med dvemi vodami na samoj lokaciji Matulovog grunta na adresi Frkanovec 30, održat će se konfencija za novinare. Naša novinarka Sanja Heric je već imala priliku zaviriti u staru hižu koja je dojmljivo obnovljena u starinskom duhu.

Sam centar nalazi se na području ekološke mreže Natura 2000, nedaleko od lokaliteta Bedekovićeve grabe. Spomenik prirode Bedekovićeve grabe obuhvaća površinu od 13 hektara površine i stanište je, osim brojnih drugih biljnih i životinjskih vrsta, dviju kritično ugroženih vrsta leptira, velikog livadnog plavca te zagasitog livadnog plavca.

Stara hiža u Frkanovcu građena je prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja te predstavlja vrlo dobro očuvani primjer seoske arhitekture Međimurja.

Rekonstrukcijom i prenamjenom hiže pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta stvoren je edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.

Matulov grunt sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, kao i prostor za predavanja i radionice.  Uz staru međimursku hižu nalazi se i  gospodarska zgrada u kojoj se nalazi starinska preša kakvom su se koristili naši preci.(foto: Davorin Mance)

Ostavi komentar