Židovska općina Čakovec i Andrejom Palom, predsjednikom Židovske općine Čakovec obilježila je 74. godišnjicu odvođenja Židova Čakovca, Međimurja i Prekmurja u nacističke logore smrti. Međimurje je također tih ratnih četrdesetih godina prošlog stoljeća pogodila velika ljudska tragedija holokaust.

Šesto ljudi je odvedeno 28. travnja, a tijekom cijelog rata je oko tisuću Židova iz cijelog Međimurja poslano u logore smrti, a njima se trebaju pribrojiti i sve ostale civilne i vojne žrtve. Stoga se slobodno može reći da je kraj između Mure i Drave tijekom rata doživio strašnu sudbinu kao da se radilo o nekakvom geo strateški vrlo važnom ratnom području.

“Nikad neću zaboraviti to jutro kad su odveli Vericu. Iz kufreka, koji je uvijek bio spreman, izvadila sam haljinicu i fertek (pregaču) da je obučem. Došla su dvojica žandara koji su vukli Vericu. Verica me vukla za jednu stranu haljine i vikala: „ Teta ne daj me!! “ Sin me vukao za drugu stranu haljine i vikao: „Mama, ne daj Vericu!!“ Plakala sam i vukla djecu u stan, ali oni su bili jači. Nikad više nismo vidjeli Vericu – malog anđela. Ostala je samo haljinica i fertek.” Dio jedne tužne ispovjeti.

U nedjelju 27. svibnja je već tradicionalno na židovskom groblju u Čakovcu održana komemoracija kojom se odaje počast nevinim žrtvama. Komemoraciji su uz ostale uzvanike i goste prisustvovali; župan Međimurske županije Matija Posavec, veleposlanica Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj.E  Zina Kalay Kleitman, Glavni Rabin u Republici Hrvatskoj Luciano Moše Prelević, predsjednik Koordinacije Židovskih općina Hrvatske prof. dr. Ognjen Kraus i dogradonačelnica Varaždina Sandra Malenica.

– Želja nam je građane Čakovca i Međimurja podsjetimo na te tragične dane naroda koji je trebao biti izbrisan sa lica zemlje samo zato jer je drugačiji, a danas se ponovo pokazuju slični trendovi i veličanje negativnosti iz povijesti – poručuju organizatori.

Galeriju pogledajte ovdje:Dan sjećanja Čakovec

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar