Dan sigurnijeg interneta u I. osnovnoj školi Čakovec: Together for Safer Internet

Tradicionalno, svake veljače u I. osnovnoj školi Čakovec obilježavamo Dan sigurnijeg interneta raznovrsnim aktivnostima s ciljem razvoja sigurnog i odgovornog ponašanja u virtualnom svijetu.

Dan sigurnijeg interneta 2021. godine obilježili smo 9. veljače pokretanjem međunarodnog projekta imena Together for Safer Internet.

Koordinatorica projekta je učiteljica informatike Ivana Vadlja koja je uz pomoć učitelja engleskom jezika Jure Cmrečaka i učiteljica informatike Maje Hižman, Sanje Murk i Ivane Ružić, osmislila niz aktivnosti za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolce.

Zajedničkim radom učiteljica i učitelja, stručnih suradnika, ravnateljica i ravnatelja iz više od dvadeset škola širom Hrvatske i Europe, učenici će upoznati svoje vršnjake, njihove aktivnosti u virtualnom svijetu, mogućnosti sigurne i odgovorne komunikacije i suradnje, razmijeniti pozitivna i negativna vlastita iskustva, posebice iskustva tijekom nastave na daljinu.

Pravila lijepog i sigurnog ponašanja, zaštita i poštivanje autorskih prava, digitalni tragovi, čuvanje identiteta i sl. samo su neka od područja projektnih aktivnosti. Aktivnosti za učenike omogućuju usvajanje novih znanja, razvoj vještina i sposobnosti iz domene e-Društva, vještina rada u timu, kreativno pisanje, digitalno komuniciranje i stvaranje te kritičko i logičko razmišljanje.

Učenici će osmisliti i izraditi vlastite prijedloge za logo projekta, crteže, plakate, rješavati zagonetke i kvizove, naučiti stvoriti sigurnu lozinku, čuvati vlastiti digitalni identitet. S posebnim veseljem očekujemo virtualne sastanke s našim partnerima, upoznavanje vršnjaka, škola, tradicije i kultura različitih mjesta širom Europe.

Projektne aktivnosti će trajati mjesec dana nakon čega će se provesti online glasanje za najbolje učeničke radove.

Projektne aktivnosti uključuju i aktivnosti za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje partnerskih škola koji će razmijeniti vlastita iskustva i stavove, primjere dobre prakse, obrazovne materijale i scenarije poučavanja o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu.

Ostavi komentar