Zadužena i posvađana Selnica postala poželjna općina

Dobitnici javnih priznanja Općine Selnica Branko Kutnjak (posthumno uručeno supruzi Verici), Luna Sakač, Vladimir Baksa, s Radovanom Zadravcem (lijevo) i Ervinom Vičevićem (desno)

Svečana sjednica Vijeća općine Selnica, ovog je puta bila svečanija nego dosadašnje, ponajprije zbog visokih gostiju koji su kao čestitari došli na sjednicu. Ne treba zaboraviti, predizborno je vrijeme, pa se lijepe želje i zasluge dijele šakom i kapom, pa ne čudi hodošaće političara i medija. Ipak, Općina Selnica je donedavno bila na koljenima, razapeta dugovanjima i sudskim tužbama te naravno neslogom, pa je danas jednostavno dobar osjećaj pojaviti se u njoj i biti njezin dio.

Uzvanici: Sandra Herman, Dragan Tomšić, Dražen Srpak, Darko Horvat, Matija Posavec, Mladen Novak, Anica Rašperger, Tomislav Leskovar
Uzvanici: Sandra Herman, Dragan Tomšić, Dražen Srpak, Darko Horvat, Matija Posavec, Mladen Novak, Anica Rašperger, Tomislav Leskovar

Općina Selnica svoj dan slavi 25. travnja, na spomendan svetog Marka, zaštitnika župe i župno proštenje, kada je bila i održana Svečana sjednica u Staroj školi.

Sjednici su uz članove općinskog Vijeća i domaćih uzvanika nazočili i: saborski zastupnik Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojom zamjenicom Sandrom Herman, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik općine Sv. Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, načelnik policijske postaje Mursko Središće Miljenko Vrbanec, ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger, župnik Tomislav Leskovar, ravnateljice dječjih vrtića, predstavnici lokalnih udruga… Sve je naročito obradovalo što se proslavi pridružio Dragan Tomšić, branitelj i invalid Domovinskog rata iz Donjeg Koncovčaka, kojeg su prisutni pozdravili naročito srdačnim pljeskom.

Pred ulazom u dvoranu svoje je rukotvorine predstavila nedavno osnova udruga žena „Viba“, a kulturni program svojim je nastupom na visini održala Ženska vokalna skupina Sveti Marko, koja je samo dva dana ranije u istim prostorijama proslavila svoju 10. obljetnicu postojanja.

(Kako je bilo na proslavi 10. obljetnice Ženske vokalne skupine možete pogledati i čuti klikom ovdje)

Ovog puta u pjesmi im se pridružio i 84-godišnji Ante Vičević, otac načelnika Ervina Vičevića, aktualni član zbora Bazovica, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario mnoge nacionalne i internacionalne uspjehe. U nastupu ga je na klavijaturama pratila Lara Škvorc iz Praporčana.

Prisutnima se najprije obratio predsjednik Vijeća općine Selnica Radovan Zadravec, koji je u kratkom govoru opisao tešku situaciju u kojoj se Općina nalazila te situaciju u kojoj je sada.

Nakon njega govorio je Ervin Vičević, načelnik općine Selnica, čiji kompletni govor možete pročitati na kraju teksta.

Dobitnici javnih priznanja Općine Selnica: Branko Kutnjak (posthumno uručeno supruzi Verici), Luna Sakač, Vladimir Baksa, s predsjednikom Općinskog vijeća Radovanom Zadravcem (lijevo) i načelnikom Ervinom Vičevićem (desno)
Dobitnici javnih priznanja Općine Selnica: Branko Kutnjak (posthumno uručeno supruzi Verici), Luna Sakač, Vladimir Baksa, s predsjednikom Općinskog vijeća Radovanom Zadravcem (lijevo) i načelnikom Ervinom Vičevićem (desno)

Najsvečaniji dio proslave bila je dodjela javnih priznanja za 2016. godinu.

Posthumnu nagradu dobio je prerano preminuli Branko Kutnjak iz Selnice, za očuvanje izrade tradicijske maske Pikač i organizacijske zasluge za snimanje prvog video zapisa o Pikaču 1995. godine. Branko Kutnjak bio je glavni motivator, aktivist i doslovno duša Pikača, kojem idu najveće zasluge za očuvanje tradicije i tehnologije izrade danas omiljene maske. Plaketu je preuzela njegova supruga Verica.

Luna Sakač iz Donjeg Koncovčaka, dobila je Javno priznanje za promoviranje Općine Selnica na državnoj razini te svim važnijim natjecanjima u gimnastici. Osvojila je 2. Mjesto u Hrvatskoj te 13. Mjesto na KUP-u Hrvatske u kategoriji višeboj. Luna ima tek 10 godina, a već je sad vrhunska gimnastičarka s dvadesetak medalja s različitih natjecanja, koja se redovito vraća s medaljama. Trenira pet dana tjedno po 3 do 4 sata na dan, a uz takav ritam stigne biti i odlična učenica.

Vladimir Baksa
Vladimir Baksa zahvaljuje u ime nagrađenih

Vladimir Baksa iz Belice/Čakovca, dobio je Javno priznanje Općine Selnica za svoj angažman pri snimanju video zapisa o Pikaču. Vlado je bio glavni snimatelj, ali i režijski savjetnik, aranžer i sve drugo što je trebalo prilikom snimanja filma o Selničkom Pikaču 1995. godine. U čemu mu je pomoglo iskustvo koje je stekao kao glazbenik u grupi „Svijet“, ali kao i snimatelj lokalne televizije i kao vanjski suradnik HRT-a i vlasnik vlastitog video studia Spektar u Belici. Umirovljenik zadnje četiri godine, Baksa je u ime nagrađenih zahvalio okupljenima, te podsjetio na tada skromne tehnološke uvjete i veliki entuzijazam u kojima se snimao film o Pikaču, zahvaljujući kojem je Selnica ušla na kartu hrvatske nacionalne baštine.

Darko Horvat
Darko Horvat

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik Darko Horvat, bivši ministar poduzetništva i obrta te aktualni HDZ-ov kandidat za međimurskog župana. Podsjetio je na dane kada se gradila Poduzetnička zona u Selnici, jer je u to vrijeme bio direktor Elektre Čakovec, koja je uvelike pomogla pri izgradnji priključka struje, te skrenuo pozornost na podršku aktualne vlasti pri infrastrukturnim projektima i obećao njihov daljnji angažman.

 

Matija Posavec
Matija Posavec

Međimurski župan Matija Posavec, čestitao je građanima Selnica i njihovom vodstvu na postignutim uspjesima i podsjetio na važnost međusobne suradnje svih tijela uprave i institucije, naznačivši kako županijska pomoć ne traži pohvale, jer je to ustvari njihov posao i pozvao na daljnju suradnju kako bi se Selnica dalje razvijala.

Svečanost je završila malim domjenkom, a nakon toga je bila održana priredba u OŠ Selnica. Program uz Dane općine nastavlja se u srijedu pokaznom vježbom DVD-a u osnovnoj školi, dok u četvrtak u Staroj školi gostuje KUD Mihovljan s međimurskim gustuvajem s početkom u 19 sati, u subotu je na istoj lokaciji zabava uz živu glazbu, u nedjelju je orijentacijsko trčanje i biciklizam te pješačenje o Stare škole prema Plešivici gdje okupljene također očekuje živa glazba. Dani općine završavaju u ponedjeljak 1. svibnja uz grah i nogometne susrete te natjecanje u streljaštvu s početkom u 14 sati.

Govor, načelnika općine Selnice Ervina Vičevića na Svečanoj sjednici:

Ervin Vičević, načelnik općine Selnica
Ervin Vičević, načelnik općine Selnica

Poštovane dame i gospodo, dragi sumještani

U početku bijaše tama i Bog reče: „Neka bude svjetlost!“. Iz mraka izroni svjetlost dajući život bojama spektra.

Dočekao me prazan račun, dočekalo me na desetke dugova i kome se čovjek tada može obratiti nego Bogu. Uslišana je moja molitva :Bože pomozi.“ Krenuo sam i krenula je Selnica na put oporavka, putem svjetlosti, putem zajedništva. Nakon svega par održanih sjednica općinskog Vijeća odluke su donesene jednoglasno, a zadnje tri godine i samo jednoglasno. Moj način rada, da na svakom vijeću najavim što će biti na sljedećem, otvarao je temelj za rasprave s pokrićem , bez nepotrebnih podmetanja i sukoba. Na zadnjem vijeću pohvale vijećnika bile su nagrada takvom načinu rada , odgovornom i transparentnom.

Dugovi su se vraćani, počela su ulaganja u naše objekte pa je tako obnovljen dom u Zebancu, zatim je Selnica dobila najljepša autobusna stajališta u županiji i tako niz malih, ali ljudima značajnih stvari. Neka naša sela bila su u potpunom mraku, ugrađeno je više od 200 rasvjetnih tijela i još uvijek nije sve pokriveno jer je na niz mjesta potrebna rekonstrukcija niskonaponske mreže,ali nadam se da će se i Elektra pokrenuti i ostvariti zacrtane planove.

Najveći zahvat svakako je pješačka staza prema Murskom Središću. Asfaltirano je i sanirano više nerazvrstanih cesta, a iako nisam vjerovao i Donji Koncovčak je dobio vodovod. Naravno to ne bi bilo moguće bez izvrsne suradnje s Međimurskim vodama i gospodinom Topolnjakom koji je uvijek tu na pomoći. Uskoro kreće jedan od najvažnijih zahvata za našu općinu, a to je aglomeracija Mursko središće koje je dio Općina Selnica, a ujedno i rješenje nama koji ćemo konačno dobiti mogućnost odvoza naših otpadnih voda i to sve ponovno u suradnji s Međimurskim vodama.

Svakako moram spomenuti i ŽUC koji je u Selnicu u ovo mandatu uložio više od 4 milijuna kuna, pa i Međimurje plin i zahvaliti se gospođi Cividini i gospodinu Hraniloviću na odličnoj suradnji.

Izuzetna suradnja ostvarena je i s Javnom ustanovom Međimurska priroda. Ekološka akcija spašavanja vodozemaca, koju provodi udruga Oaza, prepoznata je u cijeloj Hrvatskoj pa je u više navrata dobila mjesto u programu HTV-a. Dokle god žabe nastanjuju selnički ribnjak znamo da je naš kraj čist, nezagađen i zdrav. 2017. proglašena je Godinom zvončića koji su zaštićeni, a Bukovec je prepoznat kao mjesto velike prirodne bioraznolikosti.

U gospodarsku zonu je uloženo više stotina tisuća kuna i konačno se poduzeće Alpro Šardi ne mora crvenjeti pred svojim poslovnim partnerima, poduzeće koje je gospodarski ponos naše općine i koje zapošljava naše mještane.

Riješeno je imovinsko pravno pitanje ulice kroz zonu i čekamo rješenje o spajanju ceste u jednu katastarsku česticu.

Nakon otkrivanja problema s vlasništvom igrališta NK Mladosti i nakon dogovora sa svim sudionicima sada i poduzeće Strojokop Debelec ima svoju parcelu u zoni, poduzeće koje odradilo najveći dio posla u općini, a imam ozbiljnu namjeru da općina krene u otkup jedne parcele koja se trenutno nudi povoljno.

Zadovoljstvo je kada se na natječaj koji objavimo jave naša poduzeća pa osim gore navedenih moram spomenuti Elektromont iz Selnice koji je odradio izgradnju javne rasvjete u zoni te niz manjih zahvata kao i Adessing iz Merhatovca koji izrađuju projekte, rado daju savjete, a i nadziru odrađene radove. Tu je i niz poduzeća koja nisu s područja naše općine, ali ih moram spomenuti jer su radovi odrađeni na obostrano zadovoljstvo: Bau projekt, Kran mont, Tegra, Pavlic…

Riješeni su i imovinsko pravni odnosi općinske zgrade za koju je napravljen elaborat etažiranja pa smo sada svoj na svome, a to 2013. nije bio slučaj, jednostavno nismo postojali ni na katastru ni u zemljišnim knjigama.

Od najave europskih fondova pripremili smo čitav niz projekata, jedan je cesta u Bukovcu za koji čekamo rezultate natječaja zatvorenog krajem prosinca prošle godine. Sada 18. travnja otvorila se mjera 7.4 i Selnica je isti dan predala dva velika projekta: Dječji vrtić i Vatrogasni dom.

U tijeku je 3. izmjena Prostornog plana općine što me posebno raduje jer smo za kamp otkupili zemljište i nakon promjena prostornog plana krećemo u izradu projekta kampa kao najvećeg turističkog potencijala općine. Tri godine sam svima dosađivao po tom pitanju i onda je župan sazvao sastanak i nakon toga krenulo je.

Uz pomoć županije krenuli smo u izgradnju doma u Praporčanu,a koji će zajedničkim ulaganjem ove godine biti gotov na čemu se opet zahvaljujem županu.

Poznat sam kao lokalni čelnik koji stalno ističe problem zvan decentralizacija, zalažem se za slovenski model raspodjele sredstava lokalnoj samoupravi po glavi stanovnika, još uvijek se ne mičemo po tom pitanju, ali dočekao sam trenutak i mogu reći da se nekakva promjena ipak dogodila. Ministarstvo regionalnog razvoja napravilo je reda i prvi put su sredstva dodijeljena nama kojima nemamo proračune kao morske općine.

U Međimurje je stiglo tri puta više sredstava nego ikada do sad ,a jako veliki dio dobila je općina Selnica. Bio sam nedavno u Vukovaru na danu Vukovarskih branitelja, bila je večer, nazvao me gospodin Darko Horvat i rekao kako će Selnica dobiti 600 tisuća kuna za rekonstrukciju ulice Zagrebački breg koju nam svaka jača kiša ponovno uništi, a zatim se javio i moj prijatelj Dražen (Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, op.a.) i rekao: „Vidiš da nismo zaboravili na tebe“.

Hvala vam na tome. Isto tako dobili smo i sredstva za obnovu krovišta ovog našeg društvenog doma i natječaj je objavljen, a nakon izbora kreće obnova jer do tada nemam pravo potpisa.

Od početka posebnu pozornost posvetio sam povećanju socijalnog standarda naših mještana. Najprije od svega bilo je rješavanje dugovanja prema vrtićima, uvođenje stipendija, financiranje predškole, pomoć socijalno najugroženijim mještanima, uvođenje naknade za svako novorođeno dijete, a sada su i umirovljenici prvi put dobili Uskrsnicu, a prema tom popisu svakako ćemo nastojati pomoći i sljedećih godina za Božić i za Uskrs.

Veliko zadovoljstvo osnivanje je KUD-a Općine Selnica sa svojim sekcijama ŽVS Sveti Marko, folklorom, tamburašima , sekcijom žena Viba koja vam je danas predstavila dio svojih radova, sekcijom mažoretkinja. Kroz ove godine i OŠ Selnica dobila je značajna općinska sredstva, a od početka sudjelujemo u sufinanciranju asistenata bilo u školi bilo u vrtićima. Izrazito veliku potporu tu mi je pružao Ivan Levačić, a vrhunac našeg zajedničkog rada je postavljanje Pikača u stalni postav muzeja. Hvala ti!

Prije dvije godine počeo sam u suradnji sa župnikom Tomislavom Leskovarom organizirati spomen pohode. Naša suradnja je izvrsna. Druženje i zajedništvo, ova dvorana, često prepuna na raznim priredbama meni osobno su najveća nagrada.

Svi znaju da su branitelji ljudi prema kojima gajim posebno poštovanje. Među njima stekao sam veliki broj prijatelja. Spomenikom svim hrvatskim braniteljima u Selnici ispunjena je kako njihova tako i moja želja. Tu se ponovno moram zahvaliti županu i dožupanu koji su dogovorno za tu namjenu Selnici dodijelili 70 tisuća kuna.

Danas sam posebno zadovoljan što je s nama i koncovečki sin, branitelj Dragan Tomšić koji je danas sa mnom položio cvijeće i svijeće kod spomenika. Nedavno smo se upoznali rekao mi je tada: „Nikad me nitko nije zvao u Selnicu ni na jedno događanje.“ Eto ja to ispravljam i od sada ćeš biti naš dragi gost jer sada živiš u Čakovcu pa ti zato kažem gost iako si naš.

Činjenica da nam je ovdje saborski zastupnik, da nam je ovdje župan sa svojim zamjenicima svaku godinu u punom sastavu dovoljno govori o tome da se poštuje i moj rad i da se poštuje naša općina. S time se baš svi ne mogu pohvaliti. Svakako moram spomenuti i prijatelja Dražena Srpaka koji je bio na svakom važnijem događanju u Selnici, a grad Mursko Središće i Selnica osim što su povezani Štrukovcem povezani su i izvrsnim odnosima čelnika, a tako će ostati i dalje. I ispostava Hitne pomoći koja se uskoro otvara plod je njegovog truda, ali i našeg zajedništva.

Općina i dalje ima problem katastarskih izmjera koji je na sudu , a koliko će još trajati ne znam, ali s obzirom na tijek događanja i tu sam optimist.

Svaka obitelj, svako društvo, svaka općina ide naprijed samo ako postoji sloga i zajedništvo. Danas sam kao političar dobio neočekivani dar,a to je potpora dviju lista HDZ-a i HSLS-a koji nisu htjeli istaknuti svojeg kandidata već su potporu dali meni. Idemo zajedno dalje, a oni kojima su osobni interesi ispred općine na svoj trenutak čekati će tamo, tamo daleko.

Na kraju zahvaljujem se svima vama koji ste na bilo koji način dali potporu općini, svim mještanima naše općine, svim članovima udruga, djevojkama na stručnom usavršavanju, Emiliji, Bosiljki, Mladenu, a posebno hvala tebi Goga (Gordana Vugrinec – Tomšić, op. a.) jer kao što mi je jednom kolega Nagrajsalović iz svojeg iskustva rekao:“ Bez dobre tajnice kao da si bez obje noge, a ti si odlična tajnica.

Na raspolaganju sam svima radnim danom i vikendom. Svi koji se bave ovim poslom znaju kako najviše trpi obitelj. Hvala mojoj obitelji, a najveća hvala tebi Jagoda što si uvijek uz mene jer da nema tebe ne bih ni ja bio ovdje.

 

Ostavi komentar