Cvijeće u staklenkama i bocama

Ono što treba naglasiti jest da je pravilan izbor biljaka posude od presudne važnosti, donosi agroportal.hr

Za vrt u boci ili terarij mogu se koristiti različite staklene posude, raznih veličina i oblika (različite staklene boce, različite staklenke, zdjele i akvariji za ribice, veće čaše od konjaka i dr.).

U prodavaonicama cvijeća i opreme za cvijeće mogu se pronaći staklene posude različitih boja (zelene, žute, smeđe) posebno rađene za vrtove. Koristite čisto prozirno staklo ili ono diskretno obojeno.

Nakon odabira posude slijedi sadnja biljaka. Biljke se sade u potpuno suhe posude. Na dno posude najprije se stavlja sloj sitnog pijeska do visine 2,5 cm. Ako se koriste boce s uskim grlom, za sipanje pijeska koriste se lijevci od kartona. Na pijesak se dodaje sloj treseta debljine 5-8 cm. Ako je otvor na posudi veći sadnja je jednostavnija, a svakako najlakša ako u posudu možemo uvući šaku. Za sadnju u bocama uskog grla koristi se poseban alat koji se najčešće improvizira. Najčešće se na štapić pričvrsti mala žličica koja uveliko olakšava sadnju.

Prije same sadnje potrebno je napraviti plan i raspored biljaka u boci. Pazite na to kako će boca biti izložena – da li će se vidjeti samo s jedne strane ili cijela. Odabranu biljku za sadnju pripremite na način da je izvadite iz posude, rastresite joj korijenje, ako je potrebno skratite ga i odstranite suvišnu zemlju. Žlicom napravite rupicu u tresetu, postavite biljku držeći je između dva štapića, a onda ju polako učvrstite.

Nakon sadnje biljaka prekrijte kompost tankim slojem sitnog pijeska. Po stranicama posude ulijte malo vode, kako bi sa stakla isprali eventualne ostatke zemlje i ovlažili kompost. Biljke u terariju lagano ovlažite prskalicom. Nakon sadnje posuda jedno vrijeme ostaje nepoklopljena (nekoliko sati), a nakon toga se stavlja čep ili poklopac.

Ako se unutrašnjost staklene posude ili boce zamagli, a magla se kroz dulje vrijeme ne povuče, otvorite posudu i pustite da se posuda prozrači. Promjene u temperaturi zraka uzrokuju privremenu kondenzaciju, ali kada su biljke zasađene i kada se zrak u boci ustali, daljnje zalijevanje i prozračivanje postaju nepotrebni.

Ovakav vrt postavite na mjesto do kojeg dopire dovoljno jaka svijetlost, ali obratite pozornost da ne bude pod izravnim utjecajem sunčanih zraka. To je najčešće u blizini prozora.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE