6.8 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

SUĐENJE SMILJANI SRNEC: Obducentici pozlilo kad je pregledavala fotografije tijela ubijene Jasmine Dominić

Iskazom patologinje i obducentice dr. Andrine Kopjar danas je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec (45) optuženoj da je u ljeto 2000. u kući u Palovcu ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač. Tijelo je pronađeno presavijeno u području zdjelice, a glava se nalazila uz stopala.

Uočene su ozljede na lijevoj strani glave – krvni podljevi, rane razderotine, prijelom nosnih kostiju, lijeve jagodične kosti, lijeve gornje i donje čeljusti, krvni podljev mekog oglavka, mnogostruki prijelom svoda i baze lubanje s ozljedom mozga. Drugih ozljeda, osim tih na glavi, rekla je dr. Kopjar, nije bilo. Uzrok smrti je višestruki prijelom svoda i baze lubanje s ozljedom mozga. Zadobila je pet ili šest udaraca u glavu, a kako je u želucu pronađena krv, to znači da je bila živa kad je zadobila udarce.

Živjela je možda još pet do deset minuta. – Umrla je nasilnom smrću – rekla je dr. Kopjar. Truležne promjene bile su lakog ili prvog stupnja, i na temelju njih se ne može utvrditi točno vrijeme smrti. Koliko krvi je izgubila, pitao je Smiljanin odvjetnik Krešimir Golubić. – Krvarila je iz tih rana, ali ne mogu utvrditi volumen krvi – rekla je. Na glavi, kosi, vratu i gornjem dijelu prsišta je bilo krvi.

Tijekom pokazivanja fotografija, obducentici je pozlilo, pa je njezino ispitivanje prekinuto i odgođeno. Iskaz je dala i Ivana Bačić iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, koja je vještačila brtve na zamrzivaču čiji je poklopac, kako je utvrđeno, bio zalijepljen ljepilom.

Iz kemijsko-fizikalnog nalaza i mišljenja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” obavljenog 5. travnja 2019. godine proizlazi da se na plastičnim fragmentima i brtvi zamrzivača Končar nalaze obilni tragovi sasušenog ljepila koji po kemijskom sastavu odgovara tzv. trenutačnim ljepilima na osnovi cijanoakrilata.

Takvo ljepilo stvara čvrstu vezu između slijepljenih predmeta i teško bi se mogao odvojiti poklopac zamrzivača.

Vještakinja nije utvrđivala vrijeme lijepljenja. Na pitanju o količini, rekla je da je vjerojatno trebalo nekoliko ili jedna veća tuba. Rok trajanja ljepila se primarno odnosi na to koliko dugo se može nakon otvaranja istisnuti iz tube, a ne koliko će dugo držati. Danas je trebao vještačiti i sudsko-medicinski vještak, no ispričao se zbog drugih obveza.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE