STRAŠNA vijest iz Afganistana: U napadu stradao hrvatski vojnik, dvojica teže ozlijeđena

FOTO: MORH/M. Čobanović
FOTO: MORH/M. Čobanović

Iz Afganistana stiže loša vijest, stradala su tri hrvatska vojnika iz 10. kontingenta koji je upućen u Afganistan u ožujku ove godine. Mladi vojnik koji je ranjen u napadu u Afganistanu preminuo je od posljedica ozljeda. Dvojica su teže ozlijeđena.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga, priopćio je MORH. Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da se rano jutros dogodio napad na naš kamion u Kabulu.

Riječ je o izoliranom napadu, ostali vojnici su na sigurnom. S događajima je upoznata predsjednica, Vlada RH i obitelji stradalih vojnika. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj. Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji. – U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut.

Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru – poručio je Krstičević.

Ozlijeđeni su vojnici iz Osijeka i Vinkovaca dok je preminuli vojnik iz Sesveta. General Boris Zdilar, načelnik saniteta, potvrdio je težinu ozljeda. Preminuli je vojnik imao ozlijede glave, drugi vojnik lom bedrene kosti, trećem je ozlijeđena ruka. Bit će zbrinuti u Hrvatskoj što prije bude moguće. General Tuškan podsjeća da su naši pripadnici specijalnih snaga već doživjeli sličan incident u Kabulu, no ne s takvim ozljedama. Trenutačno je u Afganistanu 99 naših vojnika. Hranj podsjeća da naši vojnici na teren idu uz potpunu zaštitu, no takve incidente teško je prevenirati.

Preminuli vojnik je 1992. godište, pet je godina u sustavu kao i drugi vojnik, dok je treći 1987. godište.  Krešo Tuškan, brigadni general, objasnio je da su ozlijeđeni pripadnici naših specijalnih snaga, koji pripadaju postrojbama specijalnih snaga saveznika pod zapovjedništvom Britanaca. Riječ je o savjetničkim ulogama i obučavanju afganistanskih specijalaca.

Naš tim smješten je u kampu Gibson, na aerodromu Kaja u Kabulu. Na zadaću su krenuli s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom vozilu bile su tri osobe. Dva su se vozila odvojila i krenula na Kaju, a tri nastavila put prema kampu Lion.

U 8.45 po lokalnom vremenu, 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja motocikla trokolice u naše vozilo, izvršen je napad samoubojice, te je došlo do prevrtanja vozila s našim vojnicima. Vrlo brzo pružena je pomoć ozlijeđenim vojnicima. Dva su vojnika u bolnici, treći je na aerodromu. Istraga je u tijeku.

Naše snage u Afganistanu nastavljaju sa zadaćama i naloženo im je da kontaktiraju svoje obitelji. Viceadmiral Robert Hranj, glavni direktor Glavnog stožera OSRH, naglašava da svi naši vojnici sudjeluju kao savjetnici i mentori, a ne u borbi s pobunjenicima. Stoga je ovaj napad teško razumljiv. Nažalost, događaju se takve situacije i izražava nadu da će se svi naši vojnici brzo oporaviti u bolnici u Bagramu.

Riječ je o američkoj bolnici. Čim se oporave, biti će poslani u Hrvatsku. Krstičević kaže da je najvažnije zbrinuti stradale pripadnike. Žao mu je što se to dogodilo i nema gore stvari za vojsku od stradavanja vojnika. Delegacija MORH-a i ministar jutros su već posjetili obitelji, a posjetit će opet i obitelj najviše stradaloga. Spreman je kao ministar preuzeti svu političku odgovornost. – HV će se i dalje snažno boriti za demokratske vrijednosti i mir u svijetu – rekao je ministar obrane. – Naše su misli i molitve uz naše vojnike – naglasio je.

Ostavi komentar