Mađarski direktor u Prelogu utajio porez od skoro tri milijuna kuna

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 30. rujna donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Mađarske (1981.) i trgovačkog društva sa sjedištem u Prelogu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine Kaznenog zakona i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
Postoji osnovana sumnja da okrivljeni 39-godišnjak od travnja do prosinca 2017. u Prelogu, kao direktor trgovačkog društva, u mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost nije iskazao robu vrijednu gotovo 11.000.000 kuna, koju je njegovom društvu kao krajnjem kupcu isporučilo trgovačko društvo iz Mađarske uz posredovanje trgovačkog društva iz Češke, te nije obračunao, prijavio niti platio porez na dodanu vrijednost u iznosu većem od 2.700.000 kuna, za koji je pribavio svojem društvu protupravnu imovinsku korist na štetu proračuna Republike Hrvatske.
Okrivljenik nije, osnovano se sumnja, vodio poslovne knjige društva prema zakonskim obavezama, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja trgovačkog društva, stoji u priopćenju DORH-a.

Ostavi komentar