Državno odvjetništvo smatra da je dvije godine i šest mjeseci premalo za spolno zlostavljanje djece

pravna klionika
Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podnijelo je 17. srpnja žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Čakovcu kojom je optuženi hrvatski državljanin (rođen 1960. godine) proglašen krivim zbog počinjenja tri kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina.

Presudom je optuženik osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci te mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti i djelatnosti nastavnika u trajanju dvije godine duljem od trajanja izrečene jedinstvene kazne zatvora na koju je osuđen.

Podsjetimo, ovdje se radi o slučaju učitelja tjelesnog iz Osnovne škole Nedelišće. Institucije su se učiteljem počele baviti 2014. godine, kada su roditelji učenica prijavili da ih on “pipa”. U međuvremenu je on nepravomoćno osuđen.

Žalbom se pobijaju odluke suda o kazni i sigurnosnoj mjeri koje su presudom izrečene optuženiku. Državno odvjetništvo smatra da je izrečena kazna zatvora preblaga, uzimajući u obzir okolnosti počinjenja kaznenih djela i način postupanja optuženika prema žrtvama, činjenicu da jedna od žrtava još uvijek trpi psihičke posljedice i izostanak bilo kakvih olakotnih okolnosti. Preblagim je ocijenjeno i trajanje izrečene sigurnosne mjere koju je bilo opravdano odrediti u duljem trajanju, jer je moguće izreći i doživotnu zabranu obavljanja dužnosti ili djelatnosti u kojima počinitelj dolazi u redoviti kontakt sa djecom – objašnjeno je na internetskim stranicama DORH-a.

Ostavi komentar