Čak dvije godine s lažnim podacima pokušali ishoditi kredite u bankama

sud

Županijski sud u Šibeniku usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Čakovcu u odnosu na kazne izrečene hrvatskom državljaninu (1974.) i hrvatskoj državljanki (1989.) zbog počinjenih produljenih kaznenih djela krivotvorenja isprave iz Kaznenog zakona.

Prvostupanjskom presudom okrivljenici su oglašeni krivima da su od prosinca 2016. do travnja 2018. godine u poslovnicama više banaka u Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici, u cilju ishođenja kredita, u dvadeset i dva slučaja uz zahtjeve za kredite predavali potvrde poslodavca, jednog ministarstva, o njihovoj prosječnoj plaći, obračunske platne liste i druge isprave u koje su unosili neistinite podatke tako da su dvostruko uvećavali svoja stvarna novčana primanja i ovjeravali takve isprave neovlaštenom uporabom službenih pečata. Okrivljenici su za navedena kaznena djela osuđeni uvjetnim osudama uz jedinstvene utvrđene kazne zatvora od osam i deset mjeseci i rokove kušnje od četiri godine.

Drugostupanjski sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i preinačio presudu tako da je okrivljenicima izrekao bezuvjetne kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci za 46-godišnjaka i deset mjeseci za 31-godišnjakinju, utvrdivši da su izrečene uvjetne osude prvostupanjskog suda preblage jer su okrivljenici osobe od kojih se očekuje zakonitost u postupanju na poslu i izvan njega te s obzirom na iskazane pobude koristoljublja i posebnu upornost kod počinjenja kaznenih djela, stoji u priopćenju DORH-a.

Ostavi komentar