Čak 117 oduzetih vozačkih dozvola zbog sakupljenih negativnih prekršajnih bodova!

pu međimurska konf
Foto: PU međimurska

Od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Policijskoj upravi međimurskoj izdano je 117 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole zbog sakupljenih negativnih prekršajnih bodova

Na današnjoj tematskoj konferenciji održanoj u sjedištu Policijske uprave međimurske, načelnik Postaje prometne policije Čakovec, Siniša Šajnović okupljenim novinarima predstavio je i pojasnio odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje se odnose na negativne prekršajne bodove (čl. 286. – vozaču koji u razdoblju od dvije godine prikupi 12 negativnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola i mnoge dr.).

Zakon o sigurnosti prometa na cestama sa novim izmjenama i dopunama stupio je na snagu 1. kolovoza 2019. godine. Jedna od novosti je pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za upis negativnih prekršajnih bodova propisanih u članku 286. Negativni prekršajni bodovi iz ovoga članka brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju kojeg su upisani.

Od stupanja izmjena i dopuna ovog Zakona u Policijskoj upravi međimurskoj izdano je ukupno 117 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole, od čega temeljem:

 • čl. 286 st. 3. Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Izdano je 7 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.
 • čl. 286. st. 4. Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Izdano je 28 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.
 • čl. 286. st. 5. Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojem je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku od dvije godine će se rješenjem odbaciti. Izdano je 11 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.
 • čl. 286. st. 6. Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a vozačka dozvola je oduzeta ili prijavljena izgubljenom, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola. Izdano je 8 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.
 • čl. 286. st. 7. Vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku od dvije godine će se rješenjem odbaciti. Izdano je 63 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.

Još neke važne odredbe čl. 286. ZSPC-a

 • Nakon što su negativni prekršajni bodovi uzeti u obzir za donošenje rješenja iz stavaka 3. do 7. ovoga članka brišu se iz evidencije.
 • Osoba iz stavaka 3. do 6. ovoga članka može ponovo polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja iz stavaka 3. do 6. ovoga članka, nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače.
 • Osoba iz stavka 9. ovoga članka koja upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti rješenja iz stavaka 3. do 6. ovoga članka, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.
 • Osoba iz stavka 7. ovoga članka koja upravlja motornim vozilom, a prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.
 • Vozaču koji je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavaka 10. i 11. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
  • najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,
  • najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.

Ostavi komentar