AKCIJA MARŽA: Uhićeno 13 osoba i oduzeto 25 vozila!

Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske predstavnici carine, porezne uprave i policije (Policijske uprave međimurske i Policijske uprave varaždinske) prezentirali su realizaciju višemjesečnog, opsežnog i zahtjevnog kriminalističkog istraživanja kaznenih djela iz domene gospodarskog i organiziranog kriminaliteta. 

Kako saznajemo, više počinitelja s područja Međimurske i Varaždinske županije u sklopu zločinačkog udruženja počinilo je više stotina kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprava, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te pomaganja u tim kaznenim djelima. 

–  Kriminalističko istraživanje inicirano je temeljem operativnih informacija policijskih službenika PU međimurske i dostavljenih saznanja Carinske uprave, područnog ureda Varaždin, a vezano uz sumnje vezano uz moguće kriminalne radnje više različitih trgovaca rabljenim vozilima s područja Međimurske i Varaždinske županije,  kazao je Boris Divjak, voditelj Odjela za obradu kriminaliteta Službe krim-policije PU varaždinske.

Kriminalističko istraživanje je bilo višemjesečno, a u nju je bilo uključeno Carinska uprava područni ured Varaždin, Porezna uprava područni ured Čakovec, Služba za otkrivanje i financijske istrage organiziranih poreznih i gospodarskih prijevara Ministarstva financija, te djelatnici PU međimurske i varaždinske u koordinaciji s USKOK-om. 

Jučer, 10. ožujka, na ukupno 26 lokacija obavljeno je 38 pretraga, osobnih domova, poslovnih prostorija više trgovačkih društava i vozila. Tom je prilikom oduzeto više mobilnih uređaja, računala, različita poslovna dokumentacija, napomenuo je u nastavku Divjak.  

Radi osiguranja i naplate štete prouzročenim počinjenjem kaznenih djela oduzeto je ukupno 25 vozila, od toga tri vučna vozila, kojim su uhićene osobe obavljale djelatnost trgovine rabljenim vozilima, te određena količina domaćeg novca.  

Ukupno je kazneno prijavljeno 13 osoba s područja Međimurske i Varaždinske županije te sedam trgovačkih društava kojima su upravljali i vršili nezakonite radnje, rekao je Zlatko Baranašić, iz PU međimurske.    

U akciju kodnog imena „MARŽA“ bilo je uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca.  U finalnoj fazi kriminalističkog istraživanja uhićeno je 13 osoba s područja Međimurske i Varaždinske županije.  Sumnja se da su u sklopu zločinačkog udruženja, a s ciljem stjecanja značajne protupravne imovinske koristi oštetili državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 5.500.000 kuna.

U svrhu unaprijed dogovorenih aktivnosti nabavljali su rabljena vozila pretežito na području Njemačke, i to isključivo od pravnih osoba obveznika PDV-a, a za koje su u kasnijoj fazi kao dobavljače navodili fiktivna trgovačka društva. 

Osumnjičeni su preko nekoliko trgovačkih društava od veljače 2017. do ožujka 2020. na području Čakovca i Varaždina vršili nabavku vozila od stranih dobavljača, prodajući ih potom na domaćem tržištu. Pritom su se koristili krivotvorenom dokumentacijom u kojoj su lažno prikazivali izvorne dobavljače, te su izdavanjem nevjerodostojnih računa umanjivali obveze plaćanja poreznih obveza. 

Ujedno, na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima, stekli su nepripadnu imovinsku korist od oko 3.500.000 kuna. 

Protiv 13 osumnjičenika i sedam trgovačkih društava podnijeta je kaznena prijava USKOK-u zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave, te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Osumnjičenici su uz kaznenu prijavu predani pritvorenom nadzorniku. Kako saznajemo 5 osoba je iz Međimurske županije, a ostatak s Varaždinske županije. Prvoosumnjičeni je iz Međimurske županije.

Foto zapljenjenih automobila: Sanja Heric

Ostavi komentar