Čestitka županijske organizacije SDP-a Međimurske županije povodom Praznika rada

sdp-grah-novak
Prošlogodišnja proslava Praznika rada

Poštovane Međimurke i Međimurci,

Prvi svibnja dan je na koji se okupljamo, družimo uz podsjećanje na vrijednosti rada, uz glazbu dijeleći  prvomajski grah i piće s kolegama i prijateljima. Socijaldemokratske ideje, prava radnika i dostojanstvo rada u temeljima su naše stranke i zbog toga je upravo Prvi maj već tradicionalno, i posebice u našem Međimurju, dan na koji SDP prazničko ozračje ne dijeli samo sa svojim članovima nego sa svima onima kojima je rad način života, a njegovo dostojanstvo pitanje vlastite sudbine.

Okupljanja ove godine neće biti, ali je razmišljanje o radu i položaju radnika ozbiljnije nego ikada. Sigurnost radnog mjesta tema je o kojoj se raspravlja, ali ne više prigodničarski nego ozbiljno i suštinski, egzistencijalno.  Hrvatska su  politička realnost mjere za očuvanje radnih mjesta, ali nema mjera za očuvanje dostojanstva radnika. Iz javnih se proračuna, zajedničkim novcem, zaduživanjem svih dakle, dijele pomoći. Aktualna ih HDZ-ova Vlada međutim ne usmjerava prema radnicima nego prema poduzetnicima; ne bavi se egzistencijalnom sigurnošću radnika i njihovih obitelji nego stabilnim položajem poslodavaca; oni su ti kojima se isplaćuju poticaji, kojima se pomaže, čije se pravo na podjelu dobiti i isplatu dividendi ne dovodi u pitanje, njih se ne poziva na solidarnost, na odricanje. Nakon što su primili poticaje, mnogi od njih sada postavljaju pitanje isplati li im se uopće nastaviti raditi, hoće li profit odmah biti zadovoljavajuć ili je bolje živjeti od poticaja. I takva se pitanja smatraju legitimnima. Za radnike se međutim najavljuje smanjenje plaća, poželjno odmah i bez kolektivnoga pregovaranja. Njih se poziva na odgovornost i solidarnost;  na dobrovoljno odricanje od svih drugih teškom mukom stečenih prava iz radnog donosa, na smanjivanje prava zajamčenih Zakonom o radu, ali i na pristajanje na ograničavanje sloboda i svih onih prava koja su smatrana neupitno i trajno stečenima i ukorijenjenima u naše društvo. Upravo nas takvi zahtjevi podsjećaju na važnost borbe za radnička prava i u sadašnjem trenutku. SDP ne može i neće dopustiti da se rad obezvrjeđuje i radnici tjeraju na margine društva i na rub egzistencije. Društvo socijalne pravde i jednakosti, dobro društvo, temelji se na solidarnosti svih društvenih slojeva, na vrijednostima socijaldemokracije, na dostojanstvu rada i radnika. Jer rad nije tek osiguravanje egzistencije, a nikako nije samo borba za stjecanje dobiti i stvaranje bogatstava za privilegirane društvene slojeve. Rad je i kreativnost, oplemenjeno umijeće i umjetnost sama, duboka ljudska potreba, trag i stvaralaštvo, vještina i znanje. Rad je jedno od temeljnih ljudskih prava, sloboda djelovanja u svijetu u kojem živimo. 

Radi svega toga, ali i zbog borbe mnogih naših prethodnika kojih se na Praznik rada prisjećamo, pozivamo vas da i ove godine na primjeren način, pa makar samo u okvirima vlastita doma i prigodnom porukom kolegama i prijateljima, obilježimo 1. maj.

Svim Međimurkama i Međimurcima, svim radnicima, umirovljenicima, onima koji žive od svoga rada i njegovih rezultata čestitam 1. svibnja, Međunarodni praznik rada!

 Predsjednik ŽO SDP-a Međimurske županije

 Mladen Novak    

 

Ostavi komentar