Centar znanja Međimurja: Uspješan primjer korištenja europskih fondova

Na današnjoj konferenciji za medije, iznesene su informacije o završetku prve faze radova na infrastrukturi Poslovnog parka Međimurje, vrijedni 418.390,26 eura, čime su ulaganja u ovaj centar u proteklom desetljeću dosegnula 20 milijuna eura.

Završeni su obimni radovi na dijelu infrastrukture u Poslovnom parku Međimurja te kao novi doseg u revitalizaciji kompleksa bivše vojarne u Čakovcu predstavljeni danas na konferenciji za novinare.

Konferenciji su, uz župana Matiju Posavca, predsjednika županijske Skupštine Dragutina Glavinu te pročelnicu Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr. sc. Anitu Perešin, prisustvovali predstavnici izvođača radova, te direktori agencija i ustanova koje djeluju u Poslovnom parku i predstavljaju generator snage naše Županije za privlačenje sredstava iz europskih fondova.

Župan, Matija Posavec, istaknuo je kako Međimurskoj županiji ulazak u EU nije bio cilj, već šansa za dodatne razvojne impulse, a na ovom primjeru se zorno vidi kako šanse koriste. U Centru znanja danas djeluju i stvaraju nove vrijednosti – znanstveni centri, Međimursko veleučilište sa studentskim domom, razvojne agencije, ustanove te Palača turizma – simbol naših potencijala, te je Centar postao mjesto sinergije gospodarstva i obrazovanja.

“Od zapuštenog, derutnog prostora stvorili smo centar u kojem dnevno cirkulira tisuću ljudi. Težimo daljnjim koracima u revitalizaciji ovog prostora koji će sutra okupljati i puno više ljudi“, naglasio je župan, Matija Posavec.

Ivan Vinković, direktor MIN-a, iznio je podatke o netom završenim radovima na infrastrukturi Centra, vrijednima 418.390,26 eura. Vinković ističe kako je riječ o prvoj fazi u kojoj je izvedena kanalizacija te uređena prometnica na dijelu od upravne zgrade do ulaza u kompleks iz Ulice 34. inženjerijske bojne. Modernizirana je rasvjeta, pripremljena infrastruktura za punionice električnih vozila te izvedeno 260 metara prometnica unutar kompleksa i uređeno parkiralište.

Obratili su se i direktori razvojnih agencija Međimurske županije te ukratko opisali dosege u proteklom desetljeću. Međimurska energetska agencija sa sedam stručnjaka u svom timu zaslužna je za sve energetske obnove javnih objekata, među kojima i čitav niz škola Međimurske županije, sufinanciranih sredstvima europskih fondova, naglasio je direktor MENEA-e, Alen Višnjić, koji je dodao: „Od 2013. do danas MENEA je provela ukupno 11 EU projekata ukupne vrijednosti 8,6 milijuna eura, od čega je budžet MENEA-e iznosio 895.000,00 eura.“

Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, Sandra Polanec Marinović, dodala se REDEA profilirala u regionalnog koordinatora i razvojnu agenciju u kojoj radi 19 stručnjaka.

Tijekom prvog desetljeća članstva u EU REDEA je provela ili sudjelovala u provedbi više od stotinu projekta. Sandra Polanec Marinović je zaključila kako su u posljednjih 10 godina pripremili, proveli ili savjetovali korisnike za ukupno 103 projekta vrijednosti 107 milijuna eura, a za privatne korisnike proveli 49 projekata vrijednih 14.620.940,23 eura. Marinović je dodala da su u evaluaciji trenutno još 53 projekta vrijedna 61,2 milijuna eura i to: rekonstrukcija i prenamjena Feštetićeva dvorca u Pribislavcu u interpretacijski centar te izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Međimurske županije te projekta vezana uz uređenje zelenih površina.

Dio Centra znanja Međimurja je i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje s poslovnim inkubatorom u kojem djeluje 60  poduzeća s više od stotinu zaposlenih, zatim MIN – Međimurje, investicije, nekretnine – poduzeće za upravljanje imovinom Međimurske županije, Turistička zajednica MŽ-a te još jedan ponos naše Županije – Razvojno-edukacijski centar za Metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec, jedini znanstveno-istraživački centar u Hrvatskoj kojeg je osnovala regionalna samouprava.

 

Izvor i foto: Medjimurska-zupanija.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE