CARSTVO RUŽA Angele Ciglar iz Male Subotice

Veliko dvorište ispred obiteljske kuće Angele Ciglar iz Male Subotice do 2002. godine krasio je voćnjak s jabukama, kruškama, šljivama i ostalim voćkama koje su zastupljene u našem kraju.

Kako to obično biva, obitelj je željela nešto promijeniti pa su krenuli s krčenjem stabala, a sve u želji da naprave svojevrsni park. Zamišljeno i odrađeno rezultiralo je zasađenim  borom i jednom stablašicom. U tom trenutku, nitko nije ni slutio kako će ruže zaokupiti cijelu obitelj pa je jedna stablašica slijedila drugu, mali grm nešto veći i tako je do danas, zasađeno 80 komada.

– Teško mi je reći koja je ruža najljepša, sa smiješkom nam je ispričala Angela (76.g). Znam samo da nemam dvije ruže iste boje. Ako već moram birati, onda su to svakako stablašice kojih je najviše u “parkiću”.

Doista, ako se pogleda parkić kojeg staza dijeli na lijevu i desnu stranu, teško je odlučiti koja je ruža ljepša, čija je boja ili miris intenzivniji. Uz stablašice, tu su i penjačice, mini ruže kao i one nešto većih pa do najvećih grmova.

– Cijela obitelj vezana je uz ruže, i moj suprug Josip i sin Melko. Pomažu mu kod prskanja protiv bolesti i uši, optrgavati uvele cvjetove, gnojiti, ali i orezivati.

Naime, obitelj Ciglar, ruže na jesen orezuje vrlo malo kako bi kroz zimu na njima bilo što manje smrzotina. Da ih snijeg ne bi potrgao, grmove obično povežu i u proljeće se orezuju i formiraju. 

Premda im je dvorište prepuno ruža, Angela, ali i sin Melko i dalje kupuju kataloge, gledaju nove vrste ruže i stalno naručuju nove. Tako je 30-tak ruža zasađeno u vikendici u Zasadbregu gdje nastaje svojevrsni ružičnjak.

– Onaj tko voli cvijeće, već godinama kupuje posljednji grm, no nikako da ga i kupi, kazala je završnog Angela. Time zapravo poručuje, cvijeća i bilja nikad dosta, uvijek pronalazi nešto novo, čemu čovjek, jednostavno, ne može odoljeti.

Ostavi komentar