Capak: Kazne za kršenje mjera između 100 i 200 eura

Krunoslav Capak
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatsko društvo za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

Drugog dana održanog Futur Z kongresa u Zagrebu ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je spomenuta mogućnost uvođenja kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera, no čeka se Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Mislim da bi trebalo biti između 100 i 200 eura za nenošenje maske u zatvorenom prostoru, no dok nemamo Zakona nemamo mogućnosti o takvim kaznama, odgovorio je Capak.

Naime, Capak je komentirao da su brojke zaraženih s današnjim danom nešto manje od 4 tisuće, dok je u Zagrebu novozaraženih oko 650 osoba.

Na panelu se spomenula tema i novouvedenih mjera.

Mi smo od početka pratili strategiju da nismo gledali semafor kada brojke prelaze 3 tisuće zaraženih, nego smo dnevno pratili situaciju. Kada smo uveli mjere prije 10 dana krivulja je tada bila u redu. U momentu kada smo vidjeli da krivulja ima rast uveli ove nove strože mjere. Dnevno pratimo situaciju i uvodimo mjere, a županije nas izvještavaju o svojim problemima uočenim na terenu, rekao je Capak.

Također, rekao je kako mjere neće pokazivati rezultate odmah, već je potreban duži period kako bi se oni vidjeli.

Naime, tokom ovog vikenda virutalno se odvija 7. Futur Z kongres koji prvi put od pojave Korona virusa okuplja sve dionike zdravstvenog sustava u žustrim raspravama o trenutnoj situaciji u zdravstvenom sustavu. Komunicirali nove prijedloge, dosadašnje poteze, nove izazove i planove za daljnju borbu protiv virusa koja je pred nama.

Ostavi komentar