Čakovečki pedijatri liječe i zbrinjavaju tisuće malih pacijenata

dejan balažin2
Dejan Balažin, voditelj Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec

Svaki pacijent osoba je za sebe. No oni mali ipak zahtijevaju nešto drugačiji pristup, pristup koji je sve samo ne univerzalan i zapisan u medicinskim knjigama te priručnicima.

– U radu s djecom osim što ste pedijatar morate biti i dobar pedagog i psiholog, ističe Dejan Balažin, voditelj Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec. Lako je s odraslima koji znaju reći i objasniti što ih boli, djeca to ne znaju, a koji put ni ne žele niti su spremna na suradnju jer ih boli, užasnuta su bijelim kutama, bolnicom, liječnicima…

Upravo iz tog razloga Pedijatrija i nije broj 1 na listi prioriteta kod izbora specijalizacije jer liječnici osjećaju i svojevrsni strah od male djece. Zato oni koji specijaliziraju tu granu medicine postaju dobri pedijatri, posvete se dušom i tijelom djeci koja itekako dobro osjećaju.

Dječji odjel u našoj bolnici od 1955. godine

Naša Pedijatrija zahvaljujući mladoj ekipi, dobroj opremi nabavljenoj često i brojnim donacijama, danas je Odjel koji je ponos naše bolnice, malih pacijenata i njihovih roditelja. 

Naravno, do današnje faze trebalo je ipak proći podosta vremena kako od osnivanja same bolnice tako i dječjeg odjela.

Iako su Međimurci svoju bolnicu dobili krajem 1922. godine, prvi dječji odjel s 28 kreveta otvoren je 1955., a vodio ga je dr. Voljeta Ćuk. Stupanjem dr. Đorđa Pala na mjesto voditelja 1958. godine započinje kontinuirani rast i razvoj Pedijatrije kao i organizirana zdravstvena zaštita djece u Međimurju na svim razinama.

Cijelu priču o Odjelu čakovečke pedijatrije pročitajte u tjedniku MEĐIMURSKE NOVINE koji od petka, 21. veljače, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

 

Ostavi komentar