Čakovečki Ješko u kampanji za pravilnu uporabu antibiotika

Ješko Čakovec
Prepoznatljiva maskota Ješka darivala je djeci edukativnu slikovnicu

Brojni mališani i njihovi roditelji danas su na poklon dobili slikovnicu “Kako je Ješko pobijedio prehladu”. Dio je to aktivnosti koje Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi već šestu godinu s ciljem edukacije građana o važnosti antibiotika i njihovoj pravilnoj upotrebi.

Središtem grada prošetala je i prepoznatljiva maskota Ješka dijeleći edukativne materijale, a na prigodnom štandu Zavoda za javno zdravsto Međimurske županije zainteresirani građani mogli su dobiti informacije o pravilnoj uporabi antibiotika.

dr. Marina Payerl-Pal
dr. Marina Payerl-Pal

Tom je prigodom dr. Marina Payerl-Pal ponovo sve podsjetila kako se prehlada kao virusna bolest ne može liječiti antibioticima. Preporuka za izliječenje virusne bolesti je osnaživanje imuniteta medom, toplim čajem, svježim voćem i odmorom. Također je istakla kako Međimurje bilježi nešto nižu potrošnju antibiotika od prosjeka Hrvatske , mnogo više troši ženski spol (58%) u odnosu na muški (42%) i najviše u dobi od 30 do 59 godina. Velika potrošnja se bilježi kod djece vrtićke dobi (od 1 do 4 godine) te kod mladih u dobi od 15 do 19 godina. Proteklih godina zabilježen je tredn smanjenja potrošnje antibiotika, ali je nažalost u 2015. godini ponovo zabilježen porast uporabe antibiotika i u Međimurskoj županiji.

dr. Marina Payerl-Pal
Kod promotivnog štanda svi su rado i fotografirali

 

Ješko cakovec
Građanima su dijeljeni promotivni materijali
Ješko Čakovec
Liječnici, volonteri i drugi učesnici kampanje za pravilnu uporabu antibiotika

Ostavi komentar