ČAKOVEC MOJ MILI: Stjepan Balog pjevajući sebi za dušu smislio pjesmu svom najdražem gradu

Stjepan Balog
- Pjesmu „Čakovec moj mili” snimio sem sebi za dušu, ali vjerujem da će se i drugima svidjeti, kaže Stjepan Balog

“Čakovec moj mili v tebi su ljudi navek srečni bili” jedan je od stihova posvećenih gradu u kojem se Stjepan Balog oduvijek ugodno osjećao. Tako je i danas. Živio je u Čakovcu u Martanama, ali ga je životni put nakon ženidbe odveo u Pribislavec gdje je izgradio obiteljsku kuću u kojoj i danas živi. Vedre je naravi i oduvijek je pjevao za sebe i svoju dušu.

Stjepan iliti Štef kako ga od milja familija zove bio je član pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski, a natjecao se i na međimurskim pjevačkim kupovima:

– Sudjelovao sam na Međimurskim jesenjim večerima, na jednom nastupu osvojio sam nagradu s Marijom Jambrošić, gostovao sam u Raskrižju na okupljanju pjevača iz Međimurja i Pomurja. Osvojio sam u Prelogu drugu nagradu, u Svetoj Mariji sam bio prvi, s nostalgijom se prisjeća svojih pjevačkih iskustava Balog.

Zabavna glazba pri srcu

Kaže kako mu je uvijek bio omiljen jedan hrvatski pjevač:

– Uvijek sam pjevao zabavne pjesme, najčešće Đani Maršana, pa su me jedno vrijeme zvali Đani. Ove godine slavi 50 godina glazbene karijere. On je meni od nekad bio prva liga u pjevanju i to je ostao.

Zabavna glazba mu je pri srcu, pa voli i zapjevati hitove pjevača kao što su Zdravko Čolić, Krunoslav Kićo Slabinac i Jelena Rozga. Godinama je sanjario kako bi napravio vlastitu pjesmu posvećenu Čakovcu. I konačno mu se ove godine san ostvario u pjesmi znakovita naslova i teksta: “Čakovec moj mili”. U njoj opisuje svoj doživljaj grada kao lijepog i čistog mjesta koje se lijepo vidi iz brežnog dijela Međimurja, grada kojeg oplakuju Mura i Drava i koji raste kao mala beba te u kojem žive vrijedni ljudi. Bio je vrijedan i Stjepan pa je napisao pjesmu:

– Doma sam si zapisivao riječi, prepravljao. Napisao sam tekst pjesme i pjevao stihove. Sreo sam jednog dana Dragicu Šimunković koja nam je bila dirigentica u zboru i otpjevao sam joj tu pjesmu te pitao dali nešto vrijedi. Rekla je: – Odlično je Štef! Pjesmu smo doradili. Odlučio sam je snimiti sebi za dušu. Na moju veliku radost glazbu i aranžman mi je pripremio Maasej Kovačević. Kazao sam mu: – To napravimo i onda se morem Isusu preseliti. Maasej mi svira klavijature i gitaru, a brat Abel bubnjeve. Snimili smo moj vokal i kad sam je dobio snimljenu na CD bio sam presretan. Nisam je mislio dati u javnost, ali me sin potaknuo neka je odnesem na neku radio postaju.

Umirovljenik Stjepan, Đani ili Štef, kako vam drago u slobodno vrijeme odlazi i na ribičiju. Ako čujete kako netko pjeva “Čakovec moj mili” prepoznat ćete glas pun ljubavi prema rodnom kraju, gradu i ljudima koji sretno žive između Mure i Drave.

foto: Zlatko Vrzan

 

Stjepan Balog Čakovec moj mili

Glazbu i aranžman za pjesmu pripremili su braća Kovačević. Maasej svira klavijature i gitaru, a Abel bubnjeve

Ostavi komentar