Čakovec brani titulu najboljeg grada za život

Grad Čakovec

Izbor najboljih gradova i ove se godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, a pobjednici će biti proglašeni 21. listopada u Novom Vinodolskom.

Ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos dati će i odgovor na pitanje koje su sredine najbolje za život, donosi gradonačelnik.hr

Riječ je o kategoriji kvaliteta života izbora najboljih gradova, a u konkurenciji velikih gradova završnicu izbora izborili su lanjski pobjednik Čakovec, Zagreb, koji je u ovoj konkurenciji trijumfirao 2018., Samobor, Velika Gorica i Varaždin.

U rangiranju velikih gradova po dosegnutoj kvaliteti života uzeto je u obzir 29 kriterija, među kojima dominiraju ekonomski poput prosječnog dohotka po stanovniku, stope prireza, prosječnog broja nezaposlenih i zaduženosti.

No, raščlanjivani su i komunalni (proračunska izdvajanja za unaprijeđenje stanovanja, zbrinjavanje otpada), demografski (visina porodiljnih naknada, pedagoški standard, izdvajanja za stipendija i školarine) i pokazatelji vezani za dosegnuti standard kvalitete sportskih i kulturnih usluga u gradu.

Uz to, ovo je jedina kategorija izbora najboljih gradova u kojoj je za rangiranje gradova korištena i anketa među samim građanima o tome što im je najvažnije kada sagledavaju kvalitetu života u svojim sredinama.

Za svaki od pokazatelja izračunat je indeks prema metodologiji Vladine Uredbi o indeksu razvijenosti. Temeljem istraživanja provedenom na reprezentativnom uzorku naših građana, svakom od pokazatelja određen je ponder ovisno o percepciji građana o tome koliko im je taj pokazatelj značajan za osjećaj kvalitete života.

Čakovec će pokušati ponoviti lanjski uspjeh u ovome izboru na temelju uvrštenja među tri najbolja velika grada u zemlji u četiri prestižna kriterija. Riječ je o ukupnim izdvajanjima za unaprjeđenje stanovanja i zajednice gradu koji su u čakovečkom gradskom proračunu dosegnuli 22 posto, prosječnome broju zaposlenih (548) na tisuću stanovnika, udjelu izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade (49 posto) u gradskom proračunu, prosječnome iznosu isplaćenih stipendija i školarina (67 kuna) po stanovniku te prosječnome vitalnom indeksu od 110 posto. Prosječni vitalni indeks izračunat je kao omjer broja rođenih u odnosu na broj umrlih u promatranoj godini.

Ostavi komentar