Bura oko izbora novog ravnatelja Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu

Bosiljka Vinković Kukolić i Zvonko Radek
Bosiljka Vinković Kukolić i Zvonko Radek bili su kandidati za ravnatelja

Nezadovoljstvo dijela kolektiva Ekonomske i trgovačke škole Čakovec reizborom Bosiljke Vinković Kukolić za ravnateljicu prelio se i u javni prostor. Prema medijima su se oglasili neimenovani izvori koji su se prozvali “zabrinuta skupina građana Međimuraca iz Zagreba”.

Pismo “skupine zabrinutih građana”

Evo što su napisali Međimurskim novinama:
– Poštovana redakcijo, obraćamo se Vama kao zabrinuta skupina građana koja osluškuje razne situacije koje se događaju u našem obrazovnom sustavu. Sada čujemo da ta škola ima reizbor ravnatelja i taj ravnatelj je na listi poreznih dužnika.
Kakav je to ravnatelj koji vodi financije, upravlja školom, a ne zna svojim financijama !?! Danas (pismo smo dobili tijekom prošlog tjedna op. r.) da je dotična izabrana za ravnateljicu škole (ETŠ Čakovec) najviše zbog odluke politike usprkos većinske odluke djelatnika i profesora škole da ne žele dotičnu za ravnateljicu već drugog kandidata.
Umiješala se politika i Školski odbor usprkos protivljenja većine djelatnika, pa se postavlja pitanje čemu izbori, biranje kad politika bez kriterija odabere podobnog kandidata koji je ‘njihov čovjek’.

Pitajte župana što misli o tome, koji njegov stav i reagirajte prema vašem novinarskom pozivu. Nije nam jasno zašto politika uporno radi greške i forsira krive ljudi – stoji između ostaloga u dopisu “Zabrinutih građana iz Zagreba, Međimuraca u Zagrebu, u čijem su dodatku poslali i informaciju Porezne uprave s iznosom osobnog poreznog duga ravnateljice, a naknadno i stav prof. Radeka koji je podijelio na Facebooku, ali ne i medijima.

Što se tiče dijela informacije o poreznom dugu, zabrinuti građani mogu biti mirni. Čim ga je Porezna uprava objavila, znači da po njemu i postupa. A insinuacije o navodnim nezakonitostima koje se također spominju u pismu, koje ne navodimo, jer nisu konkretne, ni provjerljive, ako ih imaju, neka podjele s nadležnim organima. Novinari nemaju ovlasti policijskih istražitelja, već samo iznositi provjerene informacije.
Zbog toga i iznosimo na vidjelo da postoji nezadovoljstvo u izboru ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole.

No, što se krije iza nezadovoljstva “građana” izborom ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole, kompleksnije je pitanje.

Što se događa(lo) kod izbora novog ravnatelja?

U izbor ravnatelja ušla su dva pravovaljana kandidata, sadašnja ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić, dipl. oec. i Zvonko Radek, prof. Procedura za izbor ravnatelja ima više koraka. Biraju ga predstavnici vijeća roditelja, kolektiva i osnivača škole – Međimurske županije. Oni zajedno čine Školsko odbor koji se sastoji od 7 članova. Tri su predstavnici osnivača – Županije, tri su predstavnici kolektiva, pri čemu dva iz redova nastavničkog vijeća i jedan iz redova zbora radnika, dakle svih zaposlenika škole.
Kolektiv i zbor radnika i Nastavničko vijeće debelom većinom glasova dalo je podršku Zvonku Radeku. Na skupu radnika koji uključuje sve djelatnike škole Zvonko Radek je dobio 60, Bosiljka Vinković Kukolić 26 glasova, a 4 listića su bila nevažeća. Na Nastavničkom vijeću Radek je dobio 48 glasova, dosadašnja ravnateljica 22 glasa, a dva listića su bila nevažeća.
Vijeće roditelja debelu većinu glasova dalo je sadašnjoj ravnateljici – 17 glasova, a 5 glasova je dobio Zvonko Radek.
Osnivač Međimurska županija koja ima tri glasa u Školskom odboru odlučili su svoj glas dati sadašnjoj ravnateljici. Tako su prevagu sadašnjoj ravnateljici u Školskom odboru koji donosi konačnu odluku donijeli glas Vijeća roditelja i osnivač s 4 glasa za sadašnju ravnateljicu, naspram 3 glasa kolektiva za Radeka.

Zašto bi kolektiv radije prof. Radeka za ravnatelja, to znaju samo oni, s obzirom da se službeno nisu oglasili.
A tko su zabrinuti glasnici koji se kriju iza anonimnih nezadovoljnih građana koji su uputili pismo našoj redakciji? Očito je da su u pitanju glasnogovornici onih u školi koji, nažalost, nemaju snage i hrabrosti javno istupiti.

Što kaže župan Posavec?

Pitali smo župana Matiju Posavca kojeg se proziva u pismu da odgovori što se događa(lo) prilikom izbora novog ravnatelja i zašto je Županija podržala dosadašnju ravnateljicu Bosiljku Vinković Kukolić. Evo njegovog odgovora:
– Stav osnivača – Međimurske županije je bio da se pruži podrška dosadašnjoj ravnateljici za novi mandat s obzirom na to da nismo imali nijedan argument protiv, uvažavajući činjenicu da su tijekom proteklih nekoliko godina postignuti izvanredni uspjesi među učenicima, učenička zadruga je primjer dobre prakse za cijelu Hrvatsku, provode se investicije u sportskoj dvorani i unutarnjem uređenju škole. Sve su to projekti koje treba nastaviti i(li) završiti.

Više o svemu čitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina u petak 7. prosinca od ranih jutarnjih satima.

Ostavi komentar