Bruno Schmidt gimnazijalcima predstavio istraživanje o velikom dunavskom vodenjaku

Bruno Schmidt
Bruno Schmidt predavanje je održao u središtu Međimurske prirode u Križovcu

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode nakon prošlogodišnjeg istraživanja barske kornjače i crvenog mukača, ove je godine provela istraživanje vrste dunavski vodenjak u suradnji s udrugom Hyla iz Zagreba. Istraživanje je dalo pozitivne rezultate. Prvi put zabilježene su jedinke velikih vodenjaka u prirodnom staništu. Rezultate istraživanja predstavio je čakovečkim gimnazijalcima Bruno Schmidt, mag. biol. oecol., stručni suradnik Udruge Hyla.

– Veliki dunavski vodenjak zanimljiva je vrsta vodozemca. Iako izgleda kao nježna vrsta, ako ste neoprezni ugrize vas za prst. Srećom, ugriz nije jak. Mnogo ljudi ne zna za njega. Iako je manje poznata vrsta, zbog toga nije manje značajna. Jedna je od ciljnih vrsta koju moramo prema Europskoj uniji, njihovim zakonima i direktivama pratiti njihovo stanje, kazao je tijekom prirodoslovnog predavanja održanog online za učenike drugih razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Bruno Schmidt predavanje veliki dunavski vodenjak 1011 (17)_resize
Uz predavača u organizaciji i programu predavanja sudjelovale su Sara Janković i Mihaela Mesarić

Predavanje na temu “ Veliki dunavski vodenjak u Međimurju” organizirano je u suradnji s Međimurskom prirodom – Javnom ustanovom za zaštitu prirode u utorak 10. studenoga. Gimnazijalce je uvodno pozdravila Mihaela Mesarić stručna suradnica Međimurske prirode. Potom je Schmidt predstavio rezultate kartiranja velikog dunavskog vodenjaka u Međimurskoj županiji. Istraživanje su provele zagrebačka Udruga Hyla u suradnji s Međimurskom prirodom tijekom ožujka i travnja 2020. godine kada se vodenjaci vraćaju u vodena staništa radi razmnožavanja.

Veliki dunavski vodenjak (Triturus dobrogicus) vrsta je vodozemca koja nastanjuje različita vodena staništa kao što su močvarna područja, porječja nizinskih rijeka, rukavci, mrtvice, poplavna područja, bare, jezera, kanali i jarci do 300 metara nad morem. Ugrožena je vrsta vodozemca, a najveća ugroza im prijeti zbog nestanka prirodnih staništa. U Međimurju je zabilježen prvi potvrđen nalaz jedinke velikih vodenjaka u prirodnom staništu. Tijekom dva terenska izlaska svaki u trajanju od četiri dana posjećeno je dvadesetak lokacija s naglaskom na močvarna staništa uz rijeku Muru.

Istraživanje je rezultiralo prvim potvrđenim nalazom jedinke velikih vodenjaka u Međimurju

Ukupno je zabilježeno 15 jedinki velikih vodenjaka na pet lokacija u širem području uz Muru i to kod naselja Marof (kod Žabnika), Ferketinec, Peklenica, Novakovec i Domašinec. Kao najbolja metoda istraživanja pokazale su se Ortmannove zamke odnosno kante s otvorima koje plutaju na vodi.

Nalaz je značajan jer upotpunjuje poznati areal velikih vodenjaka u Hrvatskoj i daje smjernice za njihova daljnja istraživanja i zaštitu u Međimurskoj županiji.

Dunavski vodenjaci zanimljivi su izgledom. Na fotografiji usporedba razlike između mužjaka i ženke

Na kraju predavanja Schmidt nam je otkrio zašto su vodozemci u fokusu njegovog istraživačkog rada:

– U vrijeme fakultetskih dana počeo sam se zanimati za gmazove i vodozemce. Tijekom terenskih istraživanja nekako su mi još više prirasli srcu. Ali proučavam i leptire i kornjaše.

Predavanje su pratili i djelatnici Međimurske prirode.

 

foto: rr

Bruno Schmidt
Predavanje je održano prema svim aktualnim propisanim epidemiološkim mjerama.

 

 

 

 

Ostavi komentar