Braća, Fran Andrej i Jura Jalušić iz Ivanovca posvetili život poljoprivredi

Jura i Fran Andrej Jalušić

Kako u svijetu, tako je i kod nas kukuruz uz pšenicu jedna od vodećih poljoprivrednih kultura. Tim više što naša zemlja ima vrlo pogodno tlo za njegov uzgoj. Kvalitetnim tlom može se pohvaliti i Međimurje koje pak, nažalost, oskudijeva u velikim poljoprivrednim parcelama. Uz kupnju, zamjenu i najam nastale su ipak poveće parcele koje obrađuju ljudi koji su poljoprivredu odabrali kao egzistencijalni posao. Kako tehnologija ide naprijed i uz smanjenje površina pod pojedinim kulturama te promjenom sortimenata dolazi se do većih prinosa.

– Treba mu dati sve ono što kukuruz iziskuje i rezultat neće izostati, kaže naš mladi poljoprivrednik. Danas je poljoprivreda ozbiljan posao i tako mu treba i pristupiti jer se radi o ogromnim ulaganjima. Pratimo tržište sjemena te pokušavamo odabrati i sijati samo visokoprinosne sorte koje se odlikuju i kvalitetom, rekao nam je Fran Andrej Jalušića, mladi poljoprivrednik iz Ivanovca. Počeo sam s berbom i očekujem prosječne prinose od 12 do 13 tona po hektaru. 

Uz njega, koji pod kukuruzom ima 20 ha, ratarstvom se bavi i njegov mlađi brat Jura koji pak jesenas bere kukuruz na 10 ha.

Priču o ovogodišnjoj berbi kukuruza braće Jalušić donosimo u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 9. listopada.

 

Ostavi komentar