Božićna drvca kao vrijedni materijal za poboljšanje tla

kompostana
Prije raskoš sada pak sirovina za kompost

Po već uhodanoj tradiciji, Međimurci su svoje božićno drvce ili okićeni bor imali sve do blagdana Svijećnice koji se obilježava 2. veljače. Blagdan je to koji se slavi 40 dana nakon Isusova rođenja kada su ga roditelji prikazali u hramu. Tradicija je to koja se danas još vrlo slabo štuje, barem što se tiče božićnog drvca koje već poslije blagdana Tri kralja završi na ulici. Istina, samo ona živa, dok umjetna završavaju u kutijama i čekaju iduće božićne blagdane. Po gruboj procjeni, stanovništvo je podijeljeno, odnosno pola kiti umjetni, a pola živu crnogoricu. Shodno tome, od tog dana i naša komunalna poduzeća kreću s njihovim prikupljanjem i zbrinjavanjem.

Djelatnici GKP Prekom ophodili su sva svoja područja te ovog tjedna pokupili i zadnje drvce koje je prevezeno na prelošku kompostanu, smrvljeno i kroz 90 dana pretvorit će se vrijedni kompost.

Od raskošnog drvca do poboljšivača tla

Crnogorica je vrijedan materijal za kompost jer povećava kiselost komposta, odnosno smanjuje njegovu lužnatost. Naime, kompost je u pravilu blago lužnat.

 – Tako se dodatkom crnogorice to sve neutralizira, pojašnjava za naše novine Siniša Radiković, direktor GKP Prekom. Pored toga, u našem biootpadu tijekom zime ima dosta pepela, koji je kako je poznato, također lužnat. Dodavanjem crnogorice tako ustvari držimo stalnu kvalitetu komposta koji ne smije ići previše ni u lužnati niti u kiseli medij.

Crnogorica od borova preko jela, omorika i ostalih vrsta, kako se prikupljala tako se odmah vozila u drobilicu gdje se usitnjavala, pomiješala s ostalim biootpadom i sve se stavljalo na hrpe.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete kupiti od petka, 17. siječnja, na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar