Bože Radoš, varaždinski biskup najavio kada počinju prve pričesti i svete potvrde

Prva pričest Goričan
Ilustracija Prva pričest u Goričanu iz jedne od prethodnih godina

Bože Radoš, varaždinski biskup pismom se i preko službene web stranice Varaždinske biskupije obratio svećenicima vezano uz ovogodišnja slavlja prve pričesti i svete potvrde u našoj biskupiji.

Dio pisma donosimo  u nastavku:
– Slavlja prve svete pričesti moguće je planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja. – Naravno, ništa ne priječi da slavlje prve svete pričesti bude i kasnije, do polovice srpnja ili pak tijekom jeseni. Znam da razumijete da je nemoguće za svaku župu odrediti isto, pa vas i u tome pozivam na pastoralnu razboritost. Najbolje poznajete zajednicu koja vam je povjerena – želje, potrebe i mogućnosti svojih vjernika. O tome razgovarajte s roditeljima prvopričesnika i u razgovoru s njima donesite najbolju odluku. Možda se neće svi složiti oko predloženog termina, zato ih strpljivo saslušajte i pronađite način da se otklone sve opravdane poteškoće. Neka Vam roditelji daju pisanu suglasnost kojom daju dopuštenje da njihovo dijete sudjeluje u pripremi i u danom terminu primi sakrament prve svete pričesti.

Suradnja s roditeljima u ovoj odluci pretpostavlja ujedno i njihovo posvješćivanje i prihvaćanje obveze da se, zajedno s vama, potrude da njihovo dijete vjerskom poukom, obiteljskom i župnom, bude za taj presveti sakrament i dostojno pripravljeno. Razumljivo je da ćete pripravu djece za slavlje ovog sakramenta imati drugačije negoli ste to uobičavali činiti, stoga vas pozivam vas da s pripravom započnete odmah, kako biste imali dovoljno vremena da pripremite djecu. Imajte razumijevanja ukoliko bi nekom djetetu zbog zdravstvenih razloga bilo potrebno posvetiti posebnu pažnju te u dogovoru s roditeljima vidite na koji je način za to dijete moguće osigurati prilagođenu katehetsku pripravu i samo slavlje prve svete pričesti. Potrudimo se naći načina da priprava bude savjesna i temeljita, djeci zanimljiva i pristupačna. Podsjećam vas da Crkva traži da se presveta euharistija podjeljuje djeci dovoljnog znanja i brižljivo pripravljenoj, tako da prema svojem poimanju shvaćaju Kristovo otajstvo i da mogu s vjerom i pobožnošću primati Gospodinovo Tijelo. Što se tiče vremena i mjesta održavanja priprave, držite se općih preporuka za sprečavanja epidemije koje su na snazi, kao i temeljnih odrednica koje inače vrijede za boravak djece školske dobi zajedno, primjerice, u obrazovnim ustanovama.

Slavlje sakramenta prve svete pričesti je i prvi susret djece sa sakramentom pomirenja, zato u pripravi prvopričesnika osobitu pozornost posvetite i pripravi za slavlje. Učinimo što možemo da im to bude radostan susret s Božjom ljubavlju kojemu će uvijek rado pristupati i njemu se ponovno vraćati. Samo slavlje prve svete ispovijedi neka se održi, po običaju, koji dan neposredno prije slavlja prve svete pričesti te neka bude organizirano na način kako predviđaju preporuke za slavlje ispovijedi u ovim prilikama; u prikladno uređenom i pripravljenom prostoru, koji će čuvati privatnost svake osobe, kao i svetost sakramenta, te na svima dostupnom i vidljivom mjestu. Podsjećam da Crkva, zbog prijašnjih bolnih iskustava, osobito danas vodi brigu o zaštiti i primjerenom odnosu prema djeci i maloljetnicima u našim crkvenim ustanovama i da je tu postavila vrlo visoke standarde, pa vas molim da tome posvetite pažnju.

Može u crkvi, ali i na otvorenom uz crkvu

Što se tiče mjesta slavlja prve svete pričesti, neka ono bude prilagođeno uvjetima koje ova situacija zahtjeva od nas, a koji i inače vrijede za slavlje euharistije u ovim okolnostima. Sami procijenite je li moguće, s obzirom na aktualne mjere, slavlje održati u župnoj crkvi, ili na otvorenom prostoru uz crkvu, što ovisi o broju djece i veličini liturgijskog prostora. S obzirom na slavlje euharistije potrebno se pridržavati i svih drugih prethodno donesenih mjera, pri čemu osobitu pozornost posvetite trenutnom načinu primanja presvete euharistije na dlan ruke, a čemu je djecu potrebno poučiti, kako bi to primanje bilo pobožno, dostojno i dolično.

Što se tiče datuma slavlja svete potvrde, u dogovoru s dekanima, odlučio sam da je ista moguće organizirati u ljetnom razdoblju, i to od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja, do 17. nedjelje kroz godinu, 26. srpnja, te u jesenskom razdoblju od blagdana Rođenja BDM, 8. rujna, pa do svetkovine Krista Kralja, 22. studenoga. Pri određivanju datuma slavlja također vas pozivam na susret s roditeljima kandidata za taj sakrament, kako biste u dogovoru s njima našli zajedničko rješenje u kojem će se razdoblju – ljetnom ili jesenskom – organizirati podjeljivanje svete potvrde u vašoj župi. Također ćete od njih zatražiti i pisanu suglasnost. Dekanima javite predložene datume (prvi termin koji preferirate, kao i drugi i treći, alternativne termine), koji će ih dostaviti Biskupskom ordinarijatu. U izboru termina vodite se načelom da je podjeljivanje svete potvrde moguće ne samo subotama i nedjeljama, već i da za to možete predložiti i blagdane, župne svetkovine ili ostala župna slavlja, te da je moguće podjeljivanje svete potvrde i radnim danom.

Podjela svete potvrde moguća i po grupama

Što se tiče mjesta slavlja svete potvrde, kao i prigodom slavlja svete pričesti, uskladite ga s propisanim uvjetima, bilo u unutarnjem bilo u vanjskom prostoru. Moguće je, zbog velikog broja kandidata, poštujući mjere koje su na snazi, slavlja organizirati podijelivši kandidate u dvije grupe koje će svetu potvrdu primiti u istome danu, ali u različito vrijeme, jedna grupa iza druge. Primjerice, u jutarnjem terminu prva grupa u 9, a druga grupa u 11 sati, ili u popodnevnom terminu, prva grupa u 16, a druga grupa u 18 sati, stoji među ostalim u pismu Bože Radoša, varaždinskog biskupa.

 

Ostavi komentar