13.7 C
Čakovec
Petak, 31 ožujka, 2023

Boška Ban Vlahek: Pokažimo da Međimurci znaju upravljati svojim institucijama kako su to znali i do sada

Zastupnica Boška Ban Vlahek iz Čakovca, danas je u Hrvatskom saboru podnijela amandman na Konačni prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti tražeći da Međimurska županija zadrži osnivačka prava ustanove koju su vlastitim doprinosom izgradili stanovnici Međimurske županije.

Danas se u Hrvatskom saboru raspravlja o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Zastupnica Boška Ban Vlahek iz Čakovca podnijela je amandman na ovaj Konačni prijedlog zakona tražeći da Međimurska županija zadrži osnivačka prava ustanove koju su vlastitim doprinosom izgradili stanovnici Međimurske županije, a u čiju je dogradnju i opremanje Županija ulagala kako bi njeni stanovnici imali najbolju zdravstvenu zaštitu.

Prijenosom osnivačkih prava postavlja se pitanje kako i u kojem opsegu će se organizirati zdravstvena djelatnost u tim ustanovama, koje djelatnosti će se obavljati, koji odjeli će ostati u bolnici, te koja vrsta pacijenata s obzirom na dijagnoze će se zbrinjavati. Važno je napomenuti da je Međimurska županija jedna od najgušće naseljenih hrvatskih županija koja zbrinjava cjelokupno stanovništvo Međimurske županije, kao i stanovnike okolnih županija.

U Međimurskoj županiji postoji samo jedna opća bolnica, Županijska bolnica Čakovec

U nekim županijama postoje i dvije opće bolnice, više domova zdravlja, specijalna bolnica, negdje i kliničke bolnice ili klinički bolnički centri.

Međimurska županija, kao osnivač zdravstvenih ustanova, kroz cijelo se vrijeme ponašala štedljivo i racionalno te je izgradila zdravstveni sustav u skladu s potrebama stanovništva, trenutno su u provedbi brojni projekti kojima se razvija zdravstvena zaštita. Također, potpisani su Ugovori o dodjeli sredstava iz EU fondova, a Županija je potpisnik Ugovora i o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za nove projekte, te prijave na natječaje za sredstva nacionalnih i europskih fondova.

Sama dinamika realizacije spomenutih projekata značajno bi se komplicirala prenošenjem osnivačkih prava nad Županijskom bolnicom Čakovec.

Boška Ban Vlahek istaknula je kako se centralizacijom sustava i prijenosom osnivačkih prava neće riješiti problem dugova u hrvatskom zdravstvu s obzirom da je iz primjera kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica koje su u vlasništvu države vidljivo da su iste najveći gubitaši u zdravstvu.

Smatra da je potrebno uspostaviti sustav plaćanja rada u bolnicama po stvarno odrađenom radu s obzirom na činjenicu da neke bolnice odrade (izuzimajući COVID godine) usluge iznad limita u milijunskoj vrijednosti, a za što za utrošeni potrošni materijal, lijekove, opremu, utrošeni rad radnika bolnica ostaje bez prihoda jer se pružene usluge otpisuju sukladno postojećim ugovorima s HZZO-om.

Nije moguće održati sustav financijski stabilnim i zdravim ukoliko se ne pokriju i plaćaju ulazni troškovi u bolnici, a rad koji se ostvari u obliku usluge pružene zdravstvene zaštite pacijentu se ne može naplatiti od HZZO-a, već se više fakturiran rad otpisuje.

Međimurci imaju najbolju zdravstvenu zaštitu

Međimurci imaju najbolju zdravstvenu zaštitu te se mogu ponositi činjenicom da Županijska bolnica Čakovec zbrinjava cjelokupno stanovništvo Međimurske županije, kao i stanovnike okolnih županija.

Pokažimo da Međimurci znaju upravljati svojim institucijama kako su to znali i do sada te da zaslužuju imati SVOJU Županijsku bolnicu!

Ban Vlahek poziva SVE saborske zastupnice i zastupnike iz Međimurja i Sjevera, da PODRŽE ovaj amandman, a predlagača spomenutog Zakona da ga prihvati na opću korist i zadovoljstvo svih stanovnika i pacijenata!

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,084FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE