1.1 C
Čakovec
Srijeda, 6 prosinca, 2023

Bolnica energetski obnovljena čime je prepolovljena potrošnja za grijanje prostora

Završeni su radovi na energetskoj obnovi Županijske bolnice Čakovec koja je obuhvatila četiri zgrade bolničkog kompleksa Županijske bolnice Čakovec, uključujući i najveći paviljon, izgrađen 1973. godine. 

Ukupno je energetskom obnovom obuhvaćeno više od  20.000 četvornih metara površine bolničkih zgrada na koje je postavljena toplinska izolacija na vanjske zidove, krovove i stropove. Izmijenjena je vanjska stolarija. Ugrađene su dizalice topline za grijanje i hlađenje, rekuperatori zraka, klima komore i eko nape. Saniran je instalacijski kanal za toplovodne  instalacije. Ugrađeni su kolektori za pripremu potrošnje tople vode. Dodan je sustav za daljinsko praćenje potrošnje energenata i vode. Zamijenjena je kompletna rasvjeta s novom na bazi led tehnologije.

– Sve to rezultiralo je uštedama na godišnjoj potrebi za grijanje prostora za 58 posto. Obnovljeni objekti osim ljepše vizure su dobili su i veću trajnost i puno bolje uvjete za pacijente i djelatnike bolnice,  kazao je Alen Višnjić, direktor, Međimurske energetske agencije . Radovi na energetskoj obnovi bolnice trajali su 19 mjeseci.

Igor Šegović, ravnatelj bolnice kazao je energetska obnova uključuje i puno drugih stvari koje će dignuti uvjete za rad u bolnici na višu razinu, a time će i pacijenti dobiti veću kvalitetu zdravstvene skrbi.

Župan Matija Posavec je kazao da je cjelokupna investicija koštala 5,5 milijuna eura i da je unatoč poremećajima na tržištu cijena materijala vrijednost radova bila  veća samo unutar 5 posto procijenjene vrijednosti radova, što je velik uspjeh. Kazao je da je polovica sredstava za energetsku obnovu bolnice osigurana je iz kohezijskog fonda EU, 32 posto je osigurano iz županijskih sredstava, a 18 posto iz Fonda za sufinanciranje EU projekata.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE