Bolja skrb i njega za Međimurce oboljele od Alzheimera

Međimurska županija pokrenula projekt Pruži ruku za oboljele od Alzheimera

Da Međimurska županija, sukladno svojim mogućnostima, brine za starije osobe koje žive na području Međimurja pokazuju izdvajanja proračunskih sredstava za socijalnu skrb koja su od 2015. do 2020. godine udvostručena.

Tako je Međimurska županija u suradnji sa Domom za starije i nemoćne osobe Čakovec pokrenula projekt Pruži ruku, čiji je cilj daljnje širenje socijalnih usluga u Međimurju. Projekt će osobama od Alzheimerove bolesti pružiti dnevni boravak te zdravo i aktivno starenje, a njihovim obiteljima olakšati aktivnosti u poslovnom životu.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač istaknula je kako projekt ima simboličan naziv jer oboljelima od Alzheimera i njihovim obiteljima uistinu treba pružiti ruku pomoći, a tu ruku im pruža jako malo ljudi te se susreću s problemom nedostatne potpore i aktivnosti. Cilj je uključiti osobe u život zajednice kroz rad dnevnog boravka u sklopu Doma za starije i nemoćne osobe, spriječiti njihovu preranu institucionalizaciju, a članovima obitelji omogućiti usklađenje obiteljskog i poslovnog života.

Predstavljajući projekt, župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je kako je njegova vrijednost 1.499.863,86 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Projekt će trajati dvije godine, a njime će biti adaptiran i opremljen prostor u Depandansi Doma za starije i nemoćne osobe te će korisnicima biti omogućen besplatan dnevni boravak s kvalitetnim programom koji osim zdravstvene i psihosocijalne brige uključuje druženje oboljelih i obitelji. Isto tako, nabavit će se 20 GPS uređaja za praćenje kretanja korisnika u uznapredovaloj fazi bolesti, a psihosocijalnim radom i edukacijom osnažit će se osobe koje brinu o članu obitelji oboljelom od nekog oblika demencije.

Predstavnica Doma za starije i nemoćne Vlasta Palašek dodala je kako je u planu osnivanje call centra za podršku obiteljima oboljelih od Alzheimera koji nisu korisnici Dnevnog boravka i široj zajednici te senzibiliziranje javnosti o bolestima demencije kroz Alzheimer caffe koji će se sastojati od brojnih dodatnih aktivnosti za zainteresirane.

Trenutno su zbog epidemije koronavirusom zabranjeni posjeti u prostorima domova, no mogući su u dvorištu uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Župan Posavec najavio je i obnovu dvorišta Depandanse u Čakovcu postavljanjem ograde, obnovom sjenice i uređenjem okoliša kako bi korisnici mogli što kvalitetnije i sigurnije provoditi svoje vrijeme unutar prostora Doma za starije i nemoćne.

Ostavi komentar