17.3 C
Čakovec
Nedjelja, 14 travnja, 2024

Blagdan svetog Jeronima: Dođite na proštenje i Dane svetog Jeronima u Štrigovu!

Danas, 30. rujna, slavimo blagdan sv. Jeronima, velikog sveca i mistika s kraja 4. i početka 5. stoljeća, prevoditelja Biblije na latinski jezik – jednog od najučenijih ljudi.

Prema njemu se nazivaju i mnoge hrvatske crkve, zavodi, škole – kako u Hrvatskoj, tako i među Hrvatima diljem svijeta.

Štrigova, koja slovi kao rodno mjesto svetog Jeronima, štuje Svetog Jeronima već punih šest stoljeća, a tradicija njegova rodnog mjesta seže u 1447.godinu kada je papa Nikola 5. izdao papinsku bulu u kojoj stoji kako svi koji dolaze u Štrigovu, drevni Stridon – mjesto milosti,  kao hodočasnici imaju potpuni oprost po zagovoru svetog Jeronima.

Ovogodišnji Dani svetoga Jeronima održavaju se od 30. rujna do 2. listopada. Na blagdan sv. Jeronima svečanu će svetu misu u 18 sati u crkvi sv. Jeronima predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Drugoga dana, 1. listopada u 12 sati, u Domu kulture Štrigova bit će otvorena izložba „U čast svetomu Jeronimu“ slikarice Vjere Reiser, a u 19 sati u crkvi sv. Jeronima bit će održan „Festival sv. Jeronima“ na kojemu će nastupiti Akademski muški zbor FER-a Sveučilišta u Zagrebu, pod ravnanjem mo. Josipa degl’Ivellia te Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove.

U nedjelju, 2. listopada predviđen je „Dan otvorenih vrata crkve sv. Jeronima“ uz stručno vodstvo, a u 10 sati predavanje o štovanju sv. Jeronima u Međimurju održat će Zoran Turk, mag.hist., predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. 

Dane svetoga Jeronima u Štrigovi organiziraju: Varaždinska biskupija i Župa sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Općina Štrigova, Turistička zajednica Općine Štrigova i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.  

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,176FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE